Lángolt a nádas Tolnában, vizsgálódik a zöldhatóság

2019. március 31. 10:36 2019. márc. 31. 10:36

Vulkáni tájjá változtatták pár napja a határt Kapospula és Alsóhetény között Tolna déli határán, olyanról is hallani lehetett, hogy vaddisznókat hajtottak a lángokkal és a füsttel. Az égetésből információink szerint zöldhatósági vizsgálat lett.

Az eset március 28-án történt, sűrű, fekete füst lepte el a határt Kapospula és Alsóhetény között. Talán ki sem derül, ha a közeli Dombóvár polgármestere nem jár arra és nem közvetíti a történteket élő Facebook-videóban.

A magasra csapó lángoktól mindent fekete pernye fedett az eset után. A videón látszik és hallatszik az is, hogy egy magát hivatásos vadásznak nevező embernek nem nagyon tetszik, hogy felvétel készül a nádas lángba borításáról, ennek hangot is adott, lett némi szókarate azon, hogy kinek milyen jogai vannak a területen.

A videó igen komoly vihart kavart és számos kérdést felvetett. Amint azt Dombóvár polgármesterétől megtudtuk: az eddigi adatok arra utalnak, hogy a területen illetékes, amúgy attalai vadásztársaság gyújthatta fel a nádast, feltehetően azért, hogy vaddisznókat tereljenek a puskák elé. Sok Facebook-hozzászólás is ezt sejteti, valamint azt, hogy a mezőgazdászok érdekében történhetett a nemesnek éppen nem nevezhető vadászat.

A vaddisznók kondában járnak, általában az ebben az időszakban már vemhes kocák képezik a magjukat. Ám a valamiért fekete füsttel égő nádas mást is felvet: a vizes élőhelyeken ilyenkor már madarak rakják le tojásaikat, és a szintén védett hüllők, kétéltűek is szaporodnának, vagy tennék, ha nem gyújtanák rájuk élőhelyüket. Amikor hatalmas területen lángolt a nádas, az egész ország területén tűzgyújtási tilalom volt érvényben. Ettől külön engedéllyel el lehet térni, de a videón is látszott, hogy egy ekkora területen égő tűzet finoman szólva is nehéz kordában tartani.

Szabó Loránd, aki a Kapos-hegyháti Natúrpark ötletgazdája és fővárosának polgármestere is elmondta: nem tűrheti ezt a természetkárosítást. A közeljövőben a térség polgármesterei, vadásztársaságok, természetvédelmi szervezetek, hatóságok és a katasztrófavédelem részvételével hív össze egyeztető fórumot, hogy közösen elejét vegyék az ilyen barbár cselekedeteknek.

- A vadászok között is sok természetvédő, valódi vadász van, őket szeretnénk példaként állítani – tette hozzá Szabó.

Frissítés (2018. 04. 01) : nem a vadászok gyújtották fel a nádat

A Pécsi STOP-hoz hétfőn eljuttatott információk szerint a nádat nem a hivatásos vadászok gyújtották fel, hanem a tó tulajdonosi jogokat gyakorló bérlője a tűzoltóság hivatalos engedélyével. A tűz célja e szerint nem a vadak kihajtása volt, hanem az, hogy a nádas gátolta a halgazdálkodást, miután ezen a tavon nagy mértékű haltenyésztés zajlik. A nád felgyújtásakor valóban jelen voltak a helyi vadásztársaság tagjai a bérlővel egyeztetett módon, az ő dolguk az esetleg a nádban lévő vadak kihajtása volt.

Szintén hétfői információ, hogy a zöldhatóság vizsgálatot indított a területen, illetve hogy a közelben a hivatásos tűzoltóknak is be kellett avatkozniuk. Amint ezekről többet tudunk, jelentkezünk.

Időközben kiderült, hogy a zöldhatóság mégsem vizsgálódik az eset kapcsán, a részleteket ebben a friss cikkben olvashatod.)

(Cikkünk korábbi címe a "Hivatalos vadászok gyújthatták fel a nádast" volt, melyet a fenti információk beérkezésekor megváltoztattunk.)