LMP: az uránkutatás ellentétes Pécs érdekeivel

2016. július 21. 11:51 2016. júl. 21. 11:51

Keresztes László Lóránt, az LMP pécsi önkormányzati képviselője, országos elnökségi tagja és Kóbor József, a párt nukleáris biztonsági szakszóvivője tartott sajtótájékoztatót csütörtökön az újra erőre kapott uránkutatásról és a tervezett bodai hulladéktárolóról.

Az LMP pécsi irodájában Keresztes arról beszélt: korábban az uránkutatást illetően lehetett látni a kormányzati szándékot, most viszont nem tudni, hogy mi az álláspont.

A város óriási összegeket költene a zöld gazdaságra, ám a bodai tároló és az uránkutatás is ezzel ellentétes hatású. A politikus beszélt arról is: bár fél éve Pécs kinyilvánította, hogy beleszólást akar a tervezett atomtemető ügyébe, Girán János alpolgármester (Fidesz) Keresztes kérdésére írásban adott válaszából az derült ki: ebben az ügyben nem történt semmi, azaz a város bőven beéri évi egy tájékoztatással. Az ügyben a kormánypárti parlamenti képviselők sem tettek semmit – mondta Keresztes Lóránt.

Az uránkutatást illetően elmondta: az ugyan Pécs külterületén kezdődött meg újra, ám az út túloldalán, 20 méterre belterületi családi ház van. – A városvezetésnek erről beszélni kellett volna – mondta Keresztes Lóránt. – Pénteken reggel a városfejlesztési bizottság tart rendkívüli ülést a témában, reményeink szerint az új engedélyes cég részvételével. Szilárd véleményünk, hogy a kutatás és annak lehetséges folytatása ellentétes Pécs érdekeivel.

Kóbor József szerint nagyon fontos lenne megtudni: most milyen érdekek és tőke áll a kutatás mögött.