Mandulás-Bőrklinika: a megszokott gondossággal járt el az önkormányzat

2024. szeptember 2. 14:56 2024. szept. 2. 14:56

Bűncselekmény hiányában szüntette meg a nyomozást a Tolna Vármegyei Rendőr-Főkapitányság a volt Mandulás kemping és az egykori Bőrklinika épületét érintő ingatlancsere ügyében. A nyomozás megállapította: a pécsi önkormányzat kellő vagyonkezelői gondossággal járt el, a felek között értékarányos csereügylet jött létre.

Mint ismert, 2022 októberében hozott határozatot arról Pécs önkormányzata, hogy a volt Bőrklinika ingatlanán tulajdonjogát csere jogcímen átruházza egy befektetőre, cserébe a volt Mandulás kemping területéért. A cég további 200 millió forintot fizetett különbözetként az önkormányzatnak.

A volt Bőrklinika ingatlanát korábban többször is meghirdette eladásra az önkormányzat, az előző és a mostani városvezetés idején is, ám a liciteljárásokon nem jelentkezett érte vevő. Az épületegyüttest a Pécsi Tudományegyetemen keresztül a magyar államnak is felajánlotta a város, ám ők is elálltak a lehetőségtől. A 2022 őszén létrejött csereügylet lehetőséget adott arra, hogy a volt kemping területe ligetként éledjen újra, és ugyanúgy későbbi fejlesztések helyszíne legyen, mint a volt Bőrklinika ma rendkívül elhanyagolt épülete.

A csereügylet kapcsán, ahogy azt a sajtó már megírta, Körömi Attila pécsi lakos tett feljelentést, amelyet követően különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt nyomozott a Tolna Vármegyei Rendőr-Főkapitányság.

A nyomozás megállapította, hogy az önkormányzat kellő vagyonkezelői gondossággal eljárva ingatlan értékbecslő véleményét is beszerezte, azt az ügylet megkötése előtt aktualizálta, majd igazságügyi szakértővel is ellenőriztette.

A hatóság megállapította, hogy a felek között értékarányos csereügylet jött létre, és az önkormányzatnak semmiféle vagyoni kára nem keletkezett, sőt, vagyoni előnye sem maradt el.

A nyomozást bűncselekmény hiányában szüntette meg a hatóság. Ez mindenképpen felveti a hamis vád gyanúját, mivel a feljelentés teljesen megalapozatlan és félrevezető volt. Ilyen esetekben a nyomozást megszüntető hatóság feladata hamis vád gyanúja miatt hivatalból eljárni.

Az eljárás során mintegy 3 millió forint bűnügyi költség merült fel. Ezt közvetlenül a magyar állam, közvetve a magyar adófizetők viselik a feljelentő magatartása okán.

 

Forrás: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata