Már a Parlamentig ér Vári Attila bíróság előtti "igazmondása"

2019. október 4. 11:13 2019. okt. 4. 11:13

Harangozó Tamás szocialista országgyűlési képviselő kérdezte fel írásban Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy indul-e büntetőeljárás Vári Attila pécsi fideszes polgármesterjelölt ellen, miután egy bíróság előtti tanúvallomásában nem mondott igazat.

A Népszava pénteki cikke szerint Harangozó Tamás, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese írásban tett fel kérdést Polt Péter legfőbb ügyésznek Vári Attila, a Fidesz pécsi polgármesterjelöltjének ügyében. 

Harangozó a következő kérdést küldte meg Poltnak: „Indult-e büntetőeljárás Vári Attila büntetőügyben tett valótlan tanúvallomása miatt?”

A Népszava csütörtökön számolt be arról, hogy Vári Attila egy ügyben a bíróság előtt olyan tanúvallomást tett, amelyet később a bíróság első és másodfokon sem tartott szavahihetőnek. (Az ügyben egyébként befolyásolási kísérlet is történt a lap szerint.)

Harangozó Tamás a beadványában egyebek mellett a következőt írta le:

"A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 272. §-a szerint hamis tanúzást követ el, aki hatóság előtt az ügy lényeges körülményére valótlan vallomást tesz, vagy a valót elhallgatja.

A bűncselekményt mind szándékosan, mind gondatlanságból el lehet követni. Mindez azt is, jelenti, hogy a tanút igazmondási kötelezettség terheli, vallomását a hamis tanúzás következményeinek ismeretében teszi meg.

Tekintettel arra, hogy a hamis tanúzás az igazságszolgáltatás elleni bűncselekmények csoportjába tartozik, szükségesnek tartom annak megválaszolását, hogy a hamisan tanúskodó személyek ellen indult-e büntetőeljárás, az ügyben a vádat képviselő Baranya Megyei Főügyészség indítványozta-e büntetőeljárás indítását a hamisan tanúskodó személyekkel – közöttük Vári Attilával – szemben."

Harangozó több konkrét kérdést is föltett Polt Péternek:

Indult-e büntetőeljárás hamis tanúzás gyanúja miatt a Pécsi Törvényszék jogerős, 3.Bf.68/2018/7. számú ítéletének indokolásában hivatkozott, „megkérdőjelezhető” hitelt érdemlőségű tanúvallomást tevő személyekkel szemben?

Ha igen, hol tart az ügy? Ha nem, miért nem?

Ha nem indult eljárás, kezdeményezi-e Ön a nyomozás elindítását?

Polt Pétertől még nem érkezett válasz a szocialista frakcióvezető-helyettesnek.

Forrás: Pécsi STOP/Népszava