Már az előző városvezetés idején is problémás volt a pécsi Endre utca belső részének kavicsborítása

2020. július 29. 12:44 2020. júl. 29. 12:44

Barkóczi Csaba fideszes képviselő egy Facebook-bejegyzésben arról értekezett, hogy a pécsi Endre utca belső részének útállapota miatt még februárban fordultak a lakók a városvezetéshez, ám Péterffy Attila még válaszra sem méltatta őket. Arról elegánsan megfeledkezett, hogy a probléma a fideszes városvezetés idején is ismert volt már.

Barkóczi Csaba fideszes önkormányzati képviselő még július közepén hívta fel a figyelmet arra egy videóban, hogy a Ledinán található Endre utca belső részén sokak panaszkodnak a kavicsos útburkolatra, annak zajára, a porra és a kavicsfelverődés veszélyeire. Barkóczi Facebook-posztja szerint legutóbb februárban keresték meg a lakók a városvezetést azzal, hogy aszfaltburkolatot szeretnének az Endre utca belső részébe, ám azóta sem kaptak választ a problémájukra. 

"Az Endre utcában élők emiatt készek arra is, hogy aláírásgyűjtásbe kezdjenek a probléma megoldásának érdekében. A jobboldali frakciószövetséggel természetesen mindenben segíteni fogjuk őket!"

- olvasható a bejegyzésben.

 

 

 

A Pécsi STOP megkereste a Biokom Nonprofit Kft-t, és rákérdeztünk arra, hogy az elmúlt 10 évben hány bejelentés érkezett hozzájuk az Endre utcai kavicsos útburkolattal kapcsolatban.

A cég válasza szerint a nyilvántartásuk alapján a társasághoz 2011 óta 5 darab bejelentés érkezett az Endre utcai kátyúkkal, az Endre utca 16 és 16/1, valamint a Vadász utca 11-15-höz vezető útszakasz kátyúzásával és felújításával kapcsolatban.

"Az elmúlt években több alkalommal is végeztünk kátyúzási munkálatokat a fenti útszakaszokon, ám a jelenlegi útburkolat felújítása, valamint szilárd útburkolat kiépítése az ezzel nem rendelkező szakaszokon már túlmutat az útkezelőként megtehető intézkedéseken és jelentős anyagi ráfordítással jár. 

Az üzemeltetői hatáskörön túlmutató, előzetes tervezéssel és engedélyeztetéssel  járó beruházások Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának hatáskörébe tartoznak"

- olvasható a Biokom válaszában.

A cég a válaszában azt is kifejtette, hogy 2006-ban Gál János magas- és mélyépítő mérnök készített egy tanulmánytervet a Pécsi Városüzemeltetési és Vagyonkezelő Zrt. megbízásából az Endre utca 16., 16/1, illetve a Vadász utca 11-15-höz vezető belső utak és a parkoló úthálózatának és csapadékvíz-elvezetésének kiépítéséről. A Biokom rendelkezésére álló adatok szerinta 2006-os Sopianae-tervben szerepelt a fentebbi terv megvalósítása, ám ez végül elmaradt.

2016-ban a Biokom költségbecslést készített az önkormányzat kérésére a Vadász utca 11-15., illetve a Vadász utca 17-21. előtti parkolók burkolatának javítására vonatkozóan. Ebből a társaság lapunknak küldött válasz szerint a Vadász utca 17-21. előtti parkoló itatott mart aszfaltos javítása készült el az önkormányzat kérésének megfelelően.

"A terület jelenlegi viszonyainak rendezéséhez szükséges egy komplex, útfelújítást és csapadékvíz-elvezetés kiépítését tartalmazó beruházás"

- szögezi le a Biokom a válasz végén.

Jól látható tehát, hogy a probléma évtizedek óta jelen van, annak megoldásával a 2010 előtti, és a 2010 utáni városvezetések is tudtak, terv is készült a rendezésre, de aztán ez valamiért nem valósult meg. 

Vagyis egyfelől méltó Barkóczi Csaba képviselő igyekezete a probléma megoldására, de álságos mindezt csak és kizárólag a mostani városvezetés nyakába varrni, mivel már a fideszes városvezetés idején is voltak bejelentések az Endre utca belső részének javítására.



Barkóczi képviselő nemrég az Ércbányász utcai gumihalom felszámolását is saját sikereként könyvelte el, csak aztán kiderült, hogy nem rajta múlt a dolog.

 

Szerző: V.G.

Címlapkép: Facebook/dr. Barkóczi Csaba/videórészlet

 

Forrás: Pécsi STOP