Levillogta Barkóczi az Ércbányász úti gumikupac felszámolását, csak épp nem rajta múlt

2020. július 10. 08:44 2020. júl. 10. 08:44

Facebook-oldalán villogta le Barkóczi Csaba fideszes önkormányzati képviselő a közelmúltban, hogy sikerült eredményeket elérniük az Ércbányász utcai gumilerakat kapcsán. Lapunk viszont úgy tudja, hogy nem a kormánypárti képviselő akciózása vezetett az évtizedes gumikupac felszámolásához.

Május 19-én írtuk meg, hogy a gumilerakat kapcsán aláírásgyűjtést indított Barkóczi Csaba és Musch Zoltán, aki ősszel szerette volna behúzni a körzetet a kormánypárt színeiben. Barkóczi akkor Ágoston Andreát, a körzet Mindenki Pécsért-Öt Torony-Párbeszéd frakciójában ülő képviselőjét is megszólította, mondván, hiába állította a választás előtt, hogy foglalkozik majd a kérdéssel, nem tette. 

Ágoston lapunknak akkor azt mondta, már azelőtt egyeztetett Pécs jegyzőjével a kérdésben lehetséges megoldást keresve, mielőtt Barkóczi közzétette volna az oldalán a videót. Dr. Lovász István jegyzőtől megtudtuk, az Ércbányász utcai gumilerakatról lakossági és képviselői jelzés is érkezett, melyek nyomán hatósági vizsgálat indult. Hozzátette, a lerakat nem először kerül a hatóság figyelmének középpontjába, korábban már vizsgálódott a kormányhivatal, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és ő is. Utoljára két éve került elő a kérdés, akkor sok gumit sikerült elszállíttatni, rendezettebbek lettek a körülmények.

Sikerkommunikáció vs. valóság

Barkóczi Csaba még júniusban posztolt egy videót, melyben említést tesz a gumilerakatról, mondván, "úgy tűnik, sikerült is eredményeket elérnünk". Lapunk birtokába viszont olyan információk jutottak, melyek némileg árnyalják ezt a királyi többest.

Úgy tudjuk, a gumihalom kapcsán - , mely egy olyan területen állt, amit a MÁV Zrt.-től bérel az abroncsokat deponáló cég - 2020. május 12-én érkezett egy névtelen lakossági bejelentés telefonon, felhívva a figyelmet a rakás tűzveszélyességére, valamint arra, hogy a gumik a szúnyogpopuláció szaporodásának is kedveznek, valamint patkányoktól is tartanak a környékbeliek. Ugyanezen a napon - megelőzve Barkóczi május 13-i videóját, melyben beharangozzák az aláírásgyűjtés indítását - futott be Ágoston Andrea bejelentése Lovász Istvánhoz, kérve, vizsgálja ki a helyzetet.
 
Értesüléseink szerint a hatósági főosztály május 14-én helyszíni szemlét tartott a gumihalomnál. Ezt követően felvették a kapcsolatot a MÁV Zrt-vel, június 2-án pedig közös ellenőrzést tartottak a vasút és a szakhatóságok (Baranya Megyei Kormányhivatal Pécsi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály, Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Pécsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, Baranya Megyei Kormányhivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztály) részvételével.

Ennek során kiderült, hogy a MÁV és a gumikat tároló cég június végével közös megegyezéssel megszünteti a bérleti szerződést, az abroncsokat pedig addig elviszik. Ez meg is történt, melyet egy július eleji helyszíni szemle meg is erősített. Lapunk úgy tudja, hogy harmincnál több kisteherautónyi gumit hordtak el a területről.

Röviden: szép volt Barkócziéktól, hogy megtalálták a hosszú évek óta ott álló gumikupacot, és hogy látványos kardcsörtetéssel ígérték be a rendrakást, de a fenti infók tükrében nem rajtuk múlt a dolog.

Szerző: H. V.

(Címlapkép: Facebook/Barkóczi Csaba)

Forrás: Pécsi STOP