Márciustól újra menetrend szerinti repülőjárat indul Pécsről

2024. február 6. 13:12 2024. feb. 6. 13:12

Márciustól újra menetrend szerinti repülőjárat indul Pécsről, Málta-Pécs-München útvonalon a Universal Air társasággal. A pécsi reptér hosszú évek után először indít menetrendszerinti járatot, amely jelentős előrelépést jelent a város légi közlekedésében és turizmusában.

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a pécsi reptéren rövidesen jegyek is kaphatók lesznek a járatokra, melyek március 26-tól kezdik a rendszeres üzemelést. A München és Pécs közötti útvonal 1 óra 20 percet, míg a Pécs és Málta közötti útvonal 2 óra 20 percet vesz igénybe.

Péterffy Attila polgármester kiemelte a város történelmi szerepét a hazai légi közlekedésben, megköszönve azoknak a munkáját, akik lehetővé tették ezt az újítást. Hangsúlyozta, hogy a reptér kinyitása révén Pécs könnyebben elérhető lesz a világ számos pontjáról, különösen Dél-Németországból érkező turisták és üzleti partnerek számára.

A Universal Air ügyvezető igazgatója, Simon Cook elmondta, hogy Pécs számukra egy rejtett gyöngyszem, és mindent meg fognak tenni azért, hogy népszerűsítsék a várost az utasaik körében. A jegyértékesítés hamarosan megkezdődik, és két árkategóriában lesznek elérhetők a jegyek, valamint az indulás előtti check-in folyamatokat is egyszerűsítik az utasok számára.

A repteret működtető cég ügyvezetője, Dragovácz Márk hangsúlyozta, hogy hosszú éveken át keresték a lehetőségeket a járatok indítására, és most végre ideális partnerre találtak a Universal Airben. Az infrastruktúra megfelelőnek bizonyult, bár még vannak fejlesztendő területek, de a reptér csapata készen áll az új járatok fogadására.

Az új repülőjáratoknak jelentős hatása lehet a pécsi turizmusra és gazdaságra, és a helyi vezetés kiemelt figyelmet fordít az infrastruktúra fejlesztésére és az utasok kiszolgálására.

A pécsi önkormányzat és a pécs-pogányi repülőtér működtető cége közösen kötötte meg a szerződést a máltaiakkal a repülőjáratok elindításáról. A pécsi önkormányzati vezetők aktívan részt vettek a tárgyalásokban, és vállalták az ehhez szükséges plusz forrás biztosítását. A lap szerint nagyjából 70 millió forintos költséggel jár majd az új repülőjáratok indítása, amiből többek között eszközöket és berendezéseket fognak felújítani a reptéren, valamint engedélyeket szereznek be vagy újítanak meg, és bővítik a földi kiszolgáló személyzetet.

Az újranyitásra vonatkozó ígéret már korábban is felmerült, és Péterffy Attila polgármester részéről szerepelt a 2019-es kampányban is. A pécsi közösség, beleértve az üzleti, egyetemi és turisztikai szereplőket, régóta várt erre a lépésre.

A Szabad Pécs beszámol arról is, hogy pécsi fideszes politikusok, köztük Csizmadia Péter és Őri László, bejelentették a müncheni járatot, és ezt a kormánynak tulajdonították. Azonban a lap információi szerint a kormány és a külügy munkatársai nem vettek részt közvetlenül a tárgyalásokban, és senki sem tett konkrét lépéseket azért, hogy az megállapodás létrejöjjön.