Még mindig nem döntött a kormány az új pécsi vásárcsarnok többlettámogatásáról

2019. december 5. 11:02 2019. dec. 5. 11:02

Továbbra sem áll sehogy sem az új pécsi vásárcsarnok kivitelezése, az önkormányzat még mindig arra vár, hogy a kormány döntsön a többlettámogatási kérelemről. Az új összetételű városvezetés elkötelezett a csarnok megépítése mellett, amit még Páva Zsolt ígért be a 2014-es önkormányzati választás kampányában.

Egyelőre semmi látványos változás nem történt még az új pécsi vásárcsarnok megépítése körül, a projekt még mindig nem indult el. 

A pécsi önkormányzat decemberi közgyűlésének egyik előterjesztése (melynek Ruzsa Csaba alpolgármester az eőterjesztője) szerint a beruházásra tervezett nettó 2,5 milliárd forintos költségnél kiderült már korábban, hogy a legolcsóbb ajánlat is nagyobb ennél nettó 559,6 millió forinttal. (A 2,5 milliárd forint TOP-os keretből, vagyis uniós forrásból származik.)

Az előző városvezetés egy feltételes közbeszerzés után a kormányhoz fordult, hogy további 432,8 millió forintot adjon a projektre (127 milliót saját források átcsoportosításával oldottak meg házon belül), ám az előterjesztés szerint döntés még mindig nem született erről kormányzati szinten. 

Közben pedig már az önkormányzat a 432,8 milliós kérelmet csökkentette 415,7 millióra, mert egyrészt kiderült, hogy több részelemnél nem lehet a támogatási pénzből az áfát fizetni. 

Emellett az új vásárcsarnok beruházáshoz kötődik a belváros észak-déli irányú tengelyének közlekedésfejlesztése (a Bajcsy-Zsilinszky utcáról van szó leginkább), ami kapcsán bizonyos munkálatokat (mint például feleslegessé váló közműbekötések megszüntetése) hamarabb kell elvégezni, mint ahogy a vásárcsarnok megépítése elkezdődne. Így ezen munkálatok költségét nem lehet a vásárcsarnok keretösszegébe beletenni.

Az előterjesztés szerint a jelenlegi önkormányzatnak arról kell döntést hoznia, hogy a korábban igényelt 415 milliós többlettámogatásra továbbra is igényt tart, és továbbra is támogatja az új vásárcsarnok megépítését. Emellett arra is felhatalmazást kell adnia a közgyűlésnek, hogy Péterffy Attila polgármester eljárhasson a vásárcsarnok ügyeiben.

"Szükséges figyelembe venni azt is, hogy a TOP-6.3.2-16-PC1-2018-00003 - Zöldterület fejlesztés a régi vásárcsarnok területén c. konstrukció keretében a meglévő (régi) vásárcsarnok területének gazdasági és zöldterületi rekonstrukciója valósulhat meg összesen 800 millió Ft-os elszámolható összköltséggel, ugyanakkor e projekt tervezési feladatai csak akkor kezdődhetnek meg, ha az új vásárcsarnok kivitelezési szerződése már hatályba lépett. Konzekvens módon így a városnak több szempontból is alapérdeke a többlettámogatási igény fenntartása"

- olvasható az előterjesztés végén.

Forrás: Pécsi STOP