Megjelent az új MÁV-menetrend, Sásdon alig fognak megállni a pécsi Intercity-vonatok

2019. november 22. 10:12 2019. nov. 22. 10:12

Határidőn túl egy héttel, de végre megjelent a MÁV honlapján a december 15-tel életbe lépő új menetrend. A pécsi Intercity-vonatok menetideje rövidül, de ezt úgy érte el a vasúttársaság, hogy a sásdi és pincehelyi megállók kimaradnak a legtöbb vonatnál.

Bár a hatályos rendelkezések szerint november 16-án már meg kellett volna jelennie a MÁV honlapján a december 15-től életbe lépő új, 2020-ra is szóló menetrendnek, az csak november 22-én került ki a honlapra, jó MÁV-os késés szerint. 

A Dél-Dunántúlt érintően több változás is lesz:

  • az InterCity-vonatok menetideje rövidül a Pécs-Budapest távon;
  • ezt a MÁV úgy érte el, hogy Sásd és a tolnai Pincehely megállója a legtöbb pécsi InterCity-vonat menetrendjéből kimaradt, azaz ott nem áll meg a legtöbb InterCity-vonat december 15-től.

A MÁV honlapján írtak szerint 

"a Budapest és Pécs között közlekedő InterCity vonatok menetideje a menetrendváltástól 8 perccel rövidül, a jelenlegi megállási rend módosításával.

A Budapest és Pécs között közlekedő InterCity vonatok a jövő évtől Budapest és Pécs között csak Sárbogárdon, Dombóváron, és Szentlőrincen állnak meg, Pincehely és Sásd állomásokon nem állnak meg. A megállási rend módosítása az InterCity vonatok értékesítési és utasforgalmi adatainak elemzésével történt, a kihagyott megállók alacsonyabb le- és felszálló forgalma miatt.

Sásdot menetrendváltástól a kétóránként közlekedő személyvonatok szolgálják ki, illetve kora reggel Budapest felé, és késő este Pécs felé a Tubes InterCity vonat is megáll az állomáson. Pincehelyre az S40-es személyvonatokkal, illetve napi 3 pár kaposvári InterCity vonattal lehetséges az eljutás."

Ugyanakkor, ahogy a fentebb látható idézetben is olvasható, a Kaposvár felől érkező - és Budapest fele továbbhaladó - InterCity-vonatoknál is lesz változás.

"A Budapest és Kaposvár között közlekedő InterCity vonatok a menetrendváltástól a pécsi vonatoktól különválasztva közlekednek, napi 3 pár önálló vonatként. A pécsi és kaposvári InterCity vonatok így Budapest és Dombóvár között egyes időszakokban közösen óránkénti követést biztosítanak.

A kaposvári InterCity vonatok Budapest és Kaposvár között csak Simontornyán, Pincehelyen és Dombóváron állnak meg (Sárbogárdon nem állnak meg).

A vonatok kétféle vonatrészt továbbítanak (gyorsvonati rész, és InterCity rész), melyek komfort- és árszintje eltérő. A vonatokban jellemzően 1-1 darab 2. osztályú InterCity kocsi fog közlekedni, melyre pót-és helyjegy váltása kötelező, így ebben a kocsiban garantált ülőhelyet biztosítunk a forgalmasabb napokon is. A kocsik WiFi-vel és légjavító berendezéssel felszerelt, csendes utazást biztosító kocsik lesznek, a gyorsvonati kocsiknál kényelmesebb, nagyobb lábtérrel."

 

Forrás: Pécsi STOP