Megszavazta a fedezetet a városvezetés a bezárt posták újranyitásához

2023. január 24. 12:20 2023. jan. 24. 12:20

Mint ismert, a Magyar Posta Zrt. a városi önkormányzat megkérdezése és mindenféle konzultáció nélkül eldöntötte, hogy a 18 pécsi postahivatalból 10-et bezár. Bár a postahivatalok működtetése az állami cég feladata, az önkormányzat vezetése a pécsiek postai szolgáltatáshoz jutásának biztosítása érdekében egyeztetést kezdeményezett a Magyar Posta Zrt.-vel.

Az állami szolgáltató illetékes vezetője jelezte, ha a pécsi önkormányzat vállalja a működtetési költségek felét, akkor hajlandók két postát újranyitni Pécsett. A pécsi önkormányzat forgalmi adatokon nyugvó javaslatát elfogadták, így a szolgáltató és az önkormányzat közös finanszírozásában a Puskin téri és az Illyés Gyula utcai, vagyis a gyárvárosi és a rózsadombi hivatal nyithat újra. A 18 hónapos üzemeltetés költségeinek fele a két posta esetében összesen mintegy 71 millió forint, ennyit vállalt magára az önkormányzat. 

Az önkormányzat emellett két további posta újranyitását is felajánlotta a Magyar Posta Zrt.-nek azzal, hogy azok 18 hónapig tartó működtetésének teljes költségét átvállalja. Az önkormányzat a Feketegyémánt téri és a hirdi posta újranyitását javasolta. Az állami szolgáltató azonban válaszában jelezte, a két hivatal közül csak az egyiknek az újranyitását tudja elfogadni.

Péterffy Attila

Az önkormányzat vállalja a teljes éves üzemeltetési költség felét a Zsolnay Vilmos úti és az Ilyés Gyula utcai posták esetében, míg a Hirdi posta esetében a teljes éves üzemeltetési költséget vállalja a lakosság postai szolgáltatással, mint közszolgáltatással való ellátásának folytonosság érdekében. Az üzemeltetési költségek átvállalásának időtartama 18 hónap, azaz 2023. január 1.-től 2024. június 30.-ig tart. A postahvitalok 2023. január 1.-től zavartalan nyitvatartási rendben látják el feladataikat.