Megszületett a szándéknyilatkozat a város és a Seiren vállalatcsoport között

2021. április 28. 18:30 2021. ápr. 28. 18:30

Szándéknyilatkozatot írt alá Ruzsa Csaba, Pécs alpolgármestere és a Seiren vállalatcsoport képviselője, Toru Takegawa- írja a Pécsma.

A befektetés megvalósulásának szándékát rögzítő nyilatkozat alapfeltétele a „nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű beruházás” státusz elnyerésének.

 A lap emlékeztet arra, hogy a japán cégcsoport által kiszemelt terület, ami a Déli Ipari Parkban található, részben önkormányzati tulajdon, ezért a város fog benyújtani a kormányhoz egy kérelmet a beruházás címére. Ez legfőképpen azt jelenti, hogy a hatósági engedélyeztetés a megszokottnál sokkal rövidebb időt fog igénybe venni.

Ruzsa Csaba alpolgármester az önkormányzati lapnak elmondta, hogy jelenleg a telek felmérése zajlik, a Seiren mérnökei vizsgálják, pontosan hova kerüljön a gyár és ehhez milyen előkészítő munkálatok szükségesek. A 23 hektáros ingatlanon nagyjából két-három héten belül indulhatnak meg a közműmunkálatok és a tereprendezés. Az adásvételi szerződést a felek várhatóan júniusban írják alá, a gyár építése pedig ősszel, szeptemberben vagy októberben kezdődik.

A szándéknyilatkozat aláírását követően Toru Takegawa rövid interjút adott a Pécsmának, amelyben kiemelte, hogy nagyon sok gyakorlati, vállalati szempontot vizsgáltak meg, mielőtt úgy döntöttek, hogy Pécsen építik meg gyárukat. Mint mondta, kifejezetten tetszett nekik a telek, a talaj, és persze a várostól kapott ajánlat is. Hozzátette, hogy a döntésben nagy szerepet játszott, hogy a városnak nagy egyeteme van, így megfelelő számú, jól képzett és képezhető fiatalt tudnak majd alkalmazni. Továbbá – folytatta – az egyetem lehetővé teszi, hogy a jövőben folyamatosan tudják majd bővíteni a foglalkoztatottak számát. Mindemellett fontos szempont volt, hogy egy nagy múltú, történelmi városban telepedjenek le – mondta. 

A találkozó végén a vállalatcsoport képviselője a lap kérdéseire válaszolva elmondta, hogy arra azért is volt szükség, mert nagyon feszes menetrenddel dolgoznak, és minél előbb szeretnék megkezdeni a pécsi gyár építését, aminek előfeltétele, hogy a 23 hektáros terület egésze rendezett, munkakész legyen. Az egyeztetésen megtették azokat a lépéséket, amelyeknek köszönhetően ez a folyamat jogi szinten megindulhat. Ennek eredményeként gyorsabban kaphatják meg a szükséges támogatásokat, a város elkezdheti számukra a telek rendezését, a beruházás pedig minél hamarabb megkezdődhet – mondta. 

Forrás: pecsma.hu

Kép: pecsma.hu