Megújul a Mecsek! Újjászülethet a Mandulás kemping és a Vidámpark is - A városvezetés a pécsiek segítségét kéri, erről van szó!

2021. november 10. 14:42 2021. nov. 10. 14:42

A "Megújuló Mecsek" koncepciója kapcsán tartott ma sajtótájékoztatót a Városházán Ruzsa Csaba alpolgármester és Kóbor József, aki a pécsi önkormányzat környezetvédelmi és fenntarthatósági megbízottja. A tájékoztatón Ruzsa Csaba ismertette a koncepció részleteit, melyből kiderült, hogy gyakorlatilag teljesen megújulhat a Mecsek, a volt Vidámpark területe - ami jelenleg teljesen romos - továbbá a tervek között szerepel egy erdei elektromos kisvasút létrehozása is, sőt megépülhet a mecseki libegő is a hegyoldalban. A tervek kapcsán természetesen kikérik hamarosan a pécsiek véleményét is. 

Ruzsa Csaba a koncepció részletes ismertetése során elmondta, hogy hasonlóan a Misina Ötletbörzéhez, több körös lakossági, illetve szakmai egyeztetés keretein belül véglegesítenék majd a "Megújuló Mecsek" tervezett fejlesztéseit. Mint mondta a pécsiek véleményét, a jövő év első hónapjaiban tervezik kikérni, online formában. Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!

Az alpolgármester elmondta, az önkormányzat fő célja, hogy a szakmai javaslatokat megismertesse a pécsiekkel, továbbá szeretnék megtudni, mi a helyiek véleménye, illetve szeretnék megismerni a pécsiek javaslatait is. Ezt követően pedig, a 2021-2027-es ciklusban a megvalósítandó program tartalmi elemeit a pécsiek által is támogatott javaslatokból állítják majd össze - árulta el Ruzsa Csaba. 

A program eredményeként pedig végre újra életre kelhet több terület is a Mecseken, azok a területek, melyeket a pécsiek is jó eséllyel használnának majd a jövőben. Ezek a területek a következők: 

  • Misinatető
  • Vidámpark
  • Mandulás kemping
  • közösségi közlekedési megoldások fejlesztése: kisvasút területe, libegő vizsgálata, biciklis turizmus, zöld buszjáratok, régi sípálya

 

Ruzsa Csaba az egyes területekhez kapcsolódó lehetséges fejlesztési tervekről részletesen is beszélt a sajtótájékoztató során. 

A Vidámpark kérdése 

A Vidámparkkal kapcsolatosan elmondta, hogy a területet jelentős mértékben felértékelte a város közelsége, az előzetes - civilek, illetve szakmai szereplők bevonásával lezajlott - tárgyalások során pedig az alábbi terveket határozták meg, melyekről szintén a pécsiek dönthetnek majd a későbbiek folyamán: 

  • Közösségi célú hasznosítás, például szabadtéri sportparkok, túraállomás kialakítása 
  • lombkorona sétány megvalósítása, mecseki természeti jellemzők megismertetése
  • Szálláshely fejlesztés (lombházak)
  • Vendéglátó funkció bővítése, helyi termékekre alapozott kínálat, higiéniai funkciók fejlesztése csoportos látogatások esetében
  • Oktatási célú sétányok kialakítása, helyi flóra és fauna bemutatása digitális eszközökkel kiegészítve

Kapcsolódó: Retro: Így nézett ki 30 évvel ezelőtt a pécsi Vidámpark

A jobb időket is megélt Vidámparkot gyakorlatilag teljesen szétlopták, az épületekből szinte nem maradt semmi /Fotó: YouTube, Szellemváros Magyarországon 50. - A pécsi vidámpark története és halála

 

A Mandulás kemping sorsa 

A projekt során a Mandulás kemping sorsa is rendeződhet. Ennek kapcsán Ruzsa Csaba arról beszélt, hogy a pécsiekkel történő korábbi egyeztetések során egyértelműen kiderült, a helyiek nagyon szeretnék, ha a terület ismét közösségi célokat szolgálna. A Mandulás kemping kérdését azonban némileg megnehezíti, hogy a terület jelen pillanatban magántulajdonban van. Éppen ezért a fejlesztések megkezdéséhez elengedhetetlen feltétel, hogy a kemping az önkormányzat tulajdonába kerüljön. 

Ruzsa Csaba a tájékoztatón elmondta, hogy a kemping jelenlegi tulajdonosának szándékában áll, hogy a területet eladja a városnak vagy elcserélje. 

A kemping tulajdonjogának megszerzése érdekében az önkormányzat hajlandó lenne, a kizárólagos tulajdonukban lévő Bőrklinika épületét és területét értékesíteni, egy több hónapon át tartó nyílt elektronikus árverés keretein belül. Ezzel egyébként 2017-ben egyszer már megpróbálkoztak, akkor sikertelenül. A Bőrklinika épülete közel 20 éve nincs használatban, romos és pusztuló, ugyanakkor nem rendelkezik állami adóssággal és jelzáloggal sem terhelt. Az egykori klinika licitára 995 millió forint - műemléki kötelezettséggel - a városvezetésnek pedig az a célja, hogy minél magasabb áron keljen el az épület. 

Ha sikerülne eladni az épületet, akkor a befolyt összegből a város megvásárolná a kempinget, a vételár fennmaradó részéből pedig törlesztenék azt a több milliárdos adósságot, amit még az előző fideszes városvezetéstől "örökölt" meg Pécs. 

Ruzsa Csaba persze beszélt arról is, mi történik akkor, ha sikertelenül zárul a licit. Az alpolgármester elmondta, akkor életbe lép a kvázi B-terv, vagyis a város akkor egy ingatlancsere ügyletet bonyolít majd le. Így kemping, a Bőrklinikáért cserébe a városé lesz, különbözeti összegként pedig a város több mint 200 millió forinthoz jut hozzá. 

A városvezetés mindenképpen arra készül, hogy a kemping területe az övék lesz, ha pedig ez megtörténik, akkor a következő témajavaslatokat bocsátanák majd lakossági egyeztetésre: 

  • kemping újranyitása, 
  • gyerektáborok szervezése nyáron ezért szállások kialakítása,
  • túrázói indító központ kialakítása: vendéglátás, higiéniai helyiségek
  • erdei iskola kialakítása, szállásokkal, bentlakásos nyári táborral
  • osztályok, csoportok számára erdei szállás kialakítása 
  • sportfunkciók megjelenítése
  • erdei biciklis turizmus egyik kiinduló pontja, szerviz pontja
  • mecseki libegő egyik kiemelt állomása lehetne itt. 

 

Ez is érdekelhet: Megújult a Mandulás tornapálya

A Mandulás kemping napjainkban /Fotó: Pécsi STOP 

 

Az elektromos kisvasút 

Ruzsa Csaba a Mecsek közösségi és turisztikai célú közlekedési megoldások fejlesztése kapcsán elmondta, hogy a jelenlegi erdei szabályozások alapján nehezen lenne megvalósítható a máig népszerű kisvasút területének, illetve vonalának bővítése. 

"A jelenlegi kötött pálya helyett az erdőben és az úttesten is közlekedhetne egy elektromos kisvasút. A szakmai előzetes egyeztetések tekintetében a hatósági és erdészeti szempontok alapján megvalósítható javaslat(ok) kerülnek lakossági egyeztetésre."

- derült ki a tájékoztató során. 

Ezen a ponton Ruzsa Csaba elmondta, hogy a Mecsek megközelítési módjaival kapcsolatosan több zöld megoldási javaslat is befutott már az önkormányzathoz, többek között a bicikliutak fejlesztése-kialakítása, a libegő, vagy épp a kifejezetten a Mecsekre járó e-buszok.

Jöhet a libegő? 

A libegő kapcsán Ruzsa Csaba arról beszélt, hogy számos magyarországi hegységben valósult meg kötélpályás fejlesztés, illetve libegőfelújítás az elmúlt években. 
A pécsi libegő ötlete több mint fél évszázada már felmerült, 2020 óta számos szakértővel folytatott előzetes egyeztetést követően kezd kialakulni a lehetősége egy újabb pécsi attrakció megvalósításának.   

A libegő lehetséges útvonala: a  Niké Szobortól tudna indulni a parkolóból, a Mandulás kemping tetején lehetne a megálló, ott van ma egy fordulónak is elég hely a közművájatok miatt. A Misina lenne a végállomás. 

Mint mondta alapvetően biciklik és babakocsik szállítására is alkalmas konstrukció kidolgozása lenne javasolt. 

A libegő vonzóképessége az első években 50-100 ezer fő lehet és alapvetően működési szempontból jelentős bevétel termelésére képes beruházás lehet, valamint egyértelműen növelni tudja a Pécsett töltött turistalátogatás idejét, a libegő kialakításához azonban több mint 40 hatósági engedély és hozzájárulás szükséges. 

A méregfogat kihúzzák 

Ruzsa Csaba prezentációja után Kóbor József az elhangzottakhoz annyit tett hozzá, hogy a Mandulás kemping sorsának rendezésével a városvezetés gyakorlatilag egy régi méregfogat húz ki, hiszen mint mondta politikai hovatartozástól függetlenül már mindenki tiltakozott a kemping ügyében. 

Továbbá elmondta, jó iránynak gondolná, ha a kemping hasonló funkciókkal működne a jövőben is, mint régen, azt leszámítva, hogy a sátras megoldások helyett bungalós szállások lennének a területen. 

Kóbor azt is kiemelte, hogy a "Megújuló Mecsek" program egyértelműen azt a célt szolgálja, hogy végre helyrehozzák és revitalizálják a Mecsekoldal összképét. Továbbá kiemelte, hogy a fejlesztési terveket úgy kell megfogalmazni, aztán pedig a közgyűlésnek úgy kell azt elfogadnia, hogy az autóforgalmat ezekre a területekre semmiképpen se vonzzák be. Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!

Szerző: Pécsi STOP 

Címlapkép: YouTube videorészlet, Pécs Tv-torony kilátó