Mellár: Kővári kétségbeesett lépést tett

2019. augusztus 16. 15:15 2019. aug. 16. 15:15

Mellár Tamás, a Mindenki Pécsért vezetője szerint Kővári János kétségbeesett lépése, hogy adminisztratív módon szabaduljon meg egy politikai riválistól részben a kormányzati oldal nyilvánvaló demokráciadeficitjének jele, részben abból a kétségbeesésből fakad, hogy a Fidesz és a vele összebútorozó ÖPE már nem bízik a hagyományos módon kivívható győzelemben.

Mellár Tamás parlamenti képviselőt, a Mindenki Pécsért Egyesület vezetőjét annak kapcsán kerestük meg, hogy Kővári János, a kisebb vargabetűk után a Fidesszel nyíltan is szövetkező ÖPE vezetője bejelentette: mivel szerinte a rivális szervezet - egyebek mellett - a nevével megtéveszti az itt élőket, a választási bizottsághoz fordul.

Mellár Tamás a Pécsi STOP-nak elmondta: szomorú tény, hogy Kővári János azt gondolja: kizárólag ő és egyesülete lehet csak a letéteményese a pécsi civilek képviseletének, ezért folyamatosan nehezményezi, mi több, sértésszámba veszi, hogy más egyesület is létrejöhet. Pedig a demokrácia egyik alapvető meghatározója hogy sokféle társadalmi szervezet alakulhat, a versenyben pedig eldől, melyik az életképesebb. Ennél is szomorúbbnak látja a közgazdász professzor, hogy az egyesület nevét plagizálásnak titulálta, még pontosabban a Pécs szót, egy pécsi, jogerősen bejegyzett közéleti egyesület nevében.

- Ezek helyett sokkal inkább arról van itt szó, hogy miután az ÖPE összebútorozott a Fidesszel, a civil beágyazottsága megbicsaklott, érzik, hogy a szervezetük nem képes az eredeti célt betölteni, minél több olyan pécsit megszólítani, akik nem akarnak pártokra voksolni – vélekedett Mellár Tamás. - Jobb híján adminisztratív módon szeretnék a versenytársat kiiktatni.

A parlamenti képviselő hozzátette: a Mindenki Pécsért soha nem kötne olyan elvtelen kompromisszumot a hatalommal, mint az ÖPE, és az egyesületnek a Fidesz partnerével ellentétben nem is volt semmiféle kilengése: megalakulása óta egyértelmű irányvonalat képvisel. Mellár elmondta azt is: örömmel tölti el, hogy az egyesület értékeit ellenzéki pártok is felismerték és csatlakoztak hozzá.

Ez egy kétségbeesett lépés volt Kővári, az ÖPE és végső soron a Fidesz részéről, egyszerűen azt érzik, hogy egy tényleges megméretésen alulmaradnának – mondta Mellár Tamás. - Reméljük, hogy a magyar igazságszolgáltatás ennek a mondvacsinált, minden alapot nélkülöző beadványnak nem ad helyt, és lehetővé teszi, hogy ne a bíróság, hanem a választópolgárok döntsenek arról, ki vezesse a várost a következő öt évben. Szilárd szövetség, szoros együttműködés a miénk, amit belülről nem lehet megbontani, ezért kívülről próbálják, antidemokratikus eszközökkel. Ez nyilvánvaló jele annak is, hogy a kormányzati oldalon mekkora demokráciadeficit van.

Forrás: Pécsi STOP