"Miért engedjük be ide a buzikat" - az egyetemen akadékoskodtak aggódó honpolgárok az Emberség Erejével Alapítvány rendezvénye miatt

2019. december 19. 15:40 2019. dec. 19. 15:40

Többnapos programot szervezett az Emberség Erejével Alapítvány pécsi iskolásoknak a Zsolnay Negyedbe, mely az emberi jogokra fókuszált. A helyi kormánypárti sajtó már előre félremagyarázta a foglalkozást, ezt Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő is fokozta, végül a többnapos eseményen felháborodott idősek érkeztek számonkérni a rendezvénynek helyet adó kommunikációs tanszék munkatársait, hogy miért engedtek be olyan programot, amely a szivárványcsaládok iránti érzékenyítésről is szól.

Nem várt hullámokat vetett az Emberség Erejével Alapítvány december 16-18. között megrendezett háromnapos rendezvénye - Játék Kavalkád -, melyet a PTE Kommunikációs Tanszékén tartottak meg előzetesen regisztrált iskolai csoportoknak.

A téma az az emberi jogi nevelés volt, ennek kapcsán a háromnapos rendezvényen az érzékenyítés és a "szivárványcsaládok" helyzete is felmerült, utóbbi elnevezés az azonos nemű párokat és gyermekeiket takarja. (A Háttér Társaság december 17-ei közleménye szerint Magyarországon már a három évvel ezelőtti adatok szerint is több száz azonos nemű pár nevel gyermeket, miközben a közbeszédben egyre gyakrabban fordulnak elő nemcsak homofób, hanem kifejezetten szivárványcsalád-ellenes megnyilvánulások is.)

A pécsi kormánypárti lapok már a rendezvény előtt nekimentek a szervező Emberség Erejével Alapítványnak (itt, itt és itt olvashatóak a cikkek), és leginkább azt emelték ki a rendezvény kapcsán, hogy homoszexuális párokra is érzékenyítik a pécsi gyerekeket. Az egyik lap a Pécsi Tankerületi Központ vezetőjének, Páva Péternek a véleményét is kikérte, ő a következő dodonai mondattal válaszolt:

"A Pécsi Tankerületi Központ sem a múltban, sem most nem támogat olyan előadást, amely megzavarja a gyermekek harmonikus lelki, testi és értelmi fejlődését."

(Egyébiránt az alapítvány arról írt egy Facebook-bejegyzésében még a rendezvény előtt, hogy ugyan megkeresték őket az egyik kormánypárti pécsi laptól több kérdéssel is, amikre ők hosszan válaszoltak is, ám a cikkben végül csak kiragadott mondatok szerepeltek a válaszból, így "a végeredmény leginkább rosszindulatú hangulatkeltés, s csúsztatásokkal, ferdítésekkel teli manipulatív szöveg lett.")

Hoppál malomkövekkel álmodik

Hoppál Péter fideszes politikus is felült a kormánypárti lapok által hozott vonulatra, egyik Facebook-bejegyzésében egy bibliai idézetet is felsorakoztatott, ami arról szól, hogy jobb volna azoknak a nyakába malomkövet kötni és a tengerbe kell vetni, akik megbotránkoztatják a kicsiket (a gyermekeket).

Hoppál a Népszavának arról beszélt, hogy az alapítvány "Európa kétezer éves zsidó-keresztény morálját akarja felrúgni", és hogy szerinte az alapítvány hangsúlyos feladata a melegek iránti érzékenyítés, csak ezt becsomagolják más jogvédő témákba. 

"Hoppál egyébként mindezt arra építette, hogy a kormányközeli kezekben lévő megyei napilapban olvasott az alapítvány programjáról, és abban a melegek iránti érzékenyítés kapott kiemelést"

- olvasható a Népszavában, amelynek Hoppál elismerte, hogy a Facebookos bejegyzései alatt eléggé kellett gyomlálni a felháborodott kommenteket, mert sokan eléggé elragadtatták magukat (többen azt sürgették, hogy keményen fel kell lépni az alapítvány és hasonló körök ellen).

A pecsma.hu megkérdezte az Emberség Erejével Alapítvány vezetőjét, Nyirati Andrást, hogy a programjukban mekkora részt foglal el a szivárványcsaládokról foglalkozó rész, amire azt a választ kapta, hogy körülbelül az egytizedét teszi csak ki a teljes programnak. A malomköves bibliai idézet kapcsán Nyiratiék a Jézus hegyi beszédében is fellelhető morális alaptétellel válaszoltak, miszerint mindenki bánjon úgy a másikkal, ahogy szeretné, hogy vele bánjanak.

Idősek jöttek számonkérni a tanszékre

Csütörtökön egy Facebook-bejegyzésben dr. Polyák Gábor egyetemi docens, a kommunikációs tanszék tanszékvezetője arról írt, hogy a rendezvényen nemcsak diákok, hanem idősek is feltűntek, akik a kommunikációs tanszék munkatársait kérték számon, hogy

"miért engedjük be ide a buzikat."

Részlet Polyák Gábor posztjából

A bejegyzés kapcsán a Pécsi STOP megkereste Polyák Gábort, aki elmondta, december 17-én és 18-án jöttek be hozzájuk idősebbek néhány fős csoportjai számonkérni a helyzetet (tehát a rendezvény ideje alatt, de már a kormánypárti helyi sajtóban megjelent cikkek és Hoppál Péter Facebook-bejegyzései után történt a látogatás - a szerk.).

A tanszékvezető hangsúlyozta, az egyetem bérbeadta a termet az alapítványnak, és a számonkérő idősek egyikével-másikával Nyirati András le is ült beszélgetni, hogy elmagyarázza nekik a háromnapos programot. Polyák Gábor lapunknak elmondta, nem szembesültek még ezzel a fajta direkt melegellenességgel, tudatlansággal. Az is megdöbbentő volt számukra - tette hozzá -, hogy vannak, akik veszik ilyenekre a fáradtságot. 

 

Szerző: V.G.

Forrás: Pécsi STOP