Minőségi cserére hivatkozva mondtak fel a négy kaposvári színésznek

2017. július 16. 12:14 2017. júl. 16. 12:14

Minőségi cserére hivatkozva mondtak fel annak a négy színésznek a kaposvári színháznál, akik beperelték a teátrumot, mert szerintük életkoruk miatt rúgták ki őket. A megbízott igazgató szerint előtte a szokásosnál jóval nagyobb végkielégítést és közös megegyezéssel való távozási lehetőséget ajánlottak fel, de azt a színészek nem fogadták el.

Négy színésznek mondtak fel a most lezárult évadban a kaposvári Csiky Gergely Színházban, a négy művész - Horváth Zita, Kovács Zsuzsa, Fábián Zsolt és Lecső Péter - viszont beperelte a teátrumot, mondván, életkoruk miatt bocsátották el őket, és vettek fel a helyükre négy frissen végzett színészt. Ez pedig az egyenlő bánásmódról szóló törvénybe ütközik - írtuk meg a napokban a kapost.hu cikke nyomán.

Kovács Zsuzsa 1988, Horváth Zita 1994, Fábián Zsolt 1995 óta volt tagja a társulatnak, Lecső Péter pedig 25 éves jubileumát ünnepelte volna ebben az évben.

A kapost.hu cikke szerint a munkáltatónak az volt a kifogása, hogy nem volt meg a kötelező előadásszámuk és nem volt egyetemi szintű végzettsége a négy színésznek.

A lap információi szerint viszont négyük közül hármuknak volt szakirányú felsőfokú végzettsége, egyikük pedig egy vizsgára állt ennek megszerzésétől.

A színházi törvény szerint ráadásul a kiemelt előadó-művészeti szervezetnél (ilyen a Csiky) a művészek legalább 60 százalékának kell, hogy meglegyen a szakirányú felsőfokú végzettsége, de ez a rendelkezés 2018-tól lép életbe.

A kapost.hu cikke szerint július 10-én volt az első tárgyalási nap az ügyben, ahol nem épp a színház ügyvédje jött ki jól, a kötelező előadásszámnál ugyanis kiderült, ilyen alapon a társulat nagy részét is el lehetne bocsátani. A cikkben az olvasható, hogy ezt a felmondási indokot végül töröltette is a színház nevében eljáró ügyvéd.

Minőségi csere

A Pécsi STOP megkereste dr. Fülöp Péter jogász-közgazdászt, megbízott igazgatót, mivel egy lapnak azt emlegette, hogy ellene karaktergyilkosság folyik.

A megbízott igazgatótól azt kértük, részletezze, milyen módon próbálták őt ellehetetleníteni, válaszul ezt kaptuk:

"Nem csak az elbocsátások miatt zajlik ez a folyamat, ez már korábban elindult, bár kétségtelen, hogy ez a téma erősítette fel. Nem kívánom részletezni, polgári és büntetőper is folyamatban van, majd ha a bírósági eljárás lezajlott azután érdemes erről beszélni!"

Arra is rákérdeztünk, hogy ha a színészek javára ítél a bíróság, akkor fellebbeznek-e, illetve visszaveszik-e a művészeket.

A megbízott igazgató erre a következőt válaszolta:

"A munkaügyi per folyamatban van, a jogi lehetőségeket kihasználva, ahogy a felperesek úgy a színház is kiáll a jogi álláspontja és az érdekei mellett, minden lehetséges fórumon.

Hajlamosak sok helyen elhallgatni, hogy a felmondásokat megelőzően közös megegyezést is ajánlottunk, tisztességes (a jogszabályban előírtakhoz képest jóval magasabb összeget) végkielégítéssel, amelyet a volt kollégák nem fogadtak.

Csak ezt követően mondtunk fel rendes felmondással, minőségi cserére hivatkozva, tekintve, hogy a 4 korábbi társulati tagnak nincs egyetemi szintű végzettsége."