Mozsgói bántalmazás: a TASZ visszautasítja az Alapjogokért Központ vádaskodásait

2019. május 14. 15:46 2019. máj. 14. 15:46

Reagált lapunknak a Társaság a Szabadságjogokért az Alapjogokért Központ kutatási igazgatójának, Törcsi Péternek kedd reggeli kijelentéseire. Törcsi többek között azt állította, felelőtlenül járt el a TASZ, mikor nem a hatóságokhoz, hanem az ombudsmanhoz fordult a mozsgói szociális otthonban történt bántalmazás kapcsán, és politikai befolyásolást is emlegetett.

Törcsi azt mondta, a TASZ visszatartotta a hozzá eljuttatott videókat, melyeket az RTL Klub is bemutatott. Emeleltt szerinte a szervezet a feljelentés helyett az ombudsmanhoz fordult, de mivel az ombudsman nem nyomozóhatóság, feladata annak megállapítása, hogy az esélyegyenlőség, alkotmányos jogok tiszteletben tartása megvalósul-e, egy évig nem történt lépés az ügyben.

A kutatási igazgató szerint nem elképzelhetetlen, hogy a videókat szándékosan az EP-választási kampány alatt hozták nyilvánosságra. Ezután egy szalonsorosozásnak is érthető félmondattal szúrt oda a TASZ-nak, mondván, az a Nyílt Társadalom Alapítványok által finanszírozott szervezet, mely a kormány által közellenségnek kikiáltott milliárdoshoz köthető.

TASZ: nem tartották vissza a felvételeket

Törcsi Péter kijelentései után megkerestük a TASZ-t, a szervezet részéről Szegi Péter jogi munkatárs nyilatkozott lapunknak.

Szegi cáfolta, hogy visszatartották volna a felvételeket. Elmondása szerint a Dél-Zselic Egyesített Szociális Intézmény mozsgói otthonában rögzített képsorok 2018. augusztus 2-án kerültek hozzájuk, aznap délután pedig jelentették is a bántalmazást az ombudsmannak. A sajtóban megjelent korábbi dátum, miszerint 2018 tavaszán kapták meg a felvételeket, helytelen, és nem tudja mire vélni.

Az eset ombudsmannál történő jelentését követően augusztus 15-én tartottak egy helyszíni viszsgálatot a 130-nál több, közepesen súlyos és halmozottan súlyos értelmi fogyatékost ellátó mozsgói szociális otthonban, melynek nyomán megindult az ombudsmani eljárás. Az ombudsmani vizsgálat 2019. április 2-án vált nyilvánossá, ekkor zárult le ugyanis a vizsgálat. Szegi Péter szerint a legtöbb eljárás ilyen hosszadalmas.

Arról, hogy miért nem a hatóságokhoz, hanem az ombudsmanhoz fordultak, Szegi azt mondta:

a TASZ-nak nincs módjában megvédeni a bejelentő adatait, ha feljelentést tesz, ilyen hatásköre csak az ombudsmannak van. A felvételeket a szervezethez eljuttató személy kérte az anonimitása megőrzését, félve, hogy retorziók érik.

Ilyen körülmények között a TASZ-nak nem volt más jogi eszköze, minthogy a helyszíni vizsgálatra és a rendszerszintű problémák feltárására is jogosult alapvető jogok biztosa eljárását kezdeményezze és kérje, hogy tegye meg a szükséges lépéseket.

Kommunikációs hátraarc

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrás Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára április 15-én még arról beszélt a mozsgói intézmény udvarán tartott sajtótájékoztatón, hogy megalapozatlan vádak érték az otthont. Akkor Fülöp még arról beszélt, hogy a videón látottakat és panaszokat sem az ombudsmani, sem más szervek vizsgálatai nem igazolták. Ezért az Emmi rendőrségi feljelentést tett a mozsgói otthont érintő megalapozatlanok állítások miatt.

Két nappal később Fülöp már Budapesten arról beszélt, hogy mégis történhetett bántalmazás az otthonban. Elmondta, kezdeményezte a két ember azonnali elbocsátását, valamint foglalkoztatásuktól történő végleges eltiltásukat, illetve soron kívüli vizsgálatot rendelt el az intézménynél. Az ügyben a Szigetvári Rendőrkapitányság nyomoz.

Forrás: H.V.