MSZP: Fodor Ibolya és a pécsi Fidesz elnöke mondjon le!

2014. december 8. 11:17 2014. dec. 8. 11:17

Sajtótájékoztatón szólította fel Fodor Ibolyát képviselői mandátumának visszaadására Gulyás Emil, az MSZP városi vezetője. Gulyás szerint a pécsi Fidesz elnökének is le kellene mondania, ha bebizonyosodik, hogy tudtak Fodor sikkasztásáról, és megvezették a választókat.





Gulyás Emil sajtótájékoztatóján elmondta, Fodor Ibolya az elmúlt hetekben többször is szégyent hozott a pécsiekre. A frissében kinevezett Fodorról az elmúlt néhány hétben bebizonyosodott, hogy minősíthetetlen hangnemet enged meg a pécsiekkel szemben, és a törvénnyel kapcsolatos viszonya is ellentmondásos - így Gulyás.
Az MSZP városi elnöke szerint már az önkormányzati választáson is bebizonyosodott, hogy Fodor Ibolya furcsán értelmezi a törvényt: saját férjét küldte az egyik szavazókörbe önkormányzat által delegált tagként. A jogsértést a pécsi jegyző nem tudta kideríteni, hiszen nem tudta 100 százalékig bizonyítani, hogy a férfi Fodor Ibolya férje.

A fideszes képviselőnő aztán folytatta tovább: alig pár nappal kinevezése után hazaárulónak titulálta a szólás- és szabadságjogaikat érvényesítő állampolgárokat, majd a felháborodás hatására a Facebookon közzétett hozzászólását törölte, de bocsánatot nem kért, a Fidesz pedig kiállt mellette.

Ezt pedig tetézte az RTL Klub által felfedezett történet, a sikkasztás - vázolta fel Gulyás Emil, majd felolvasta a 2003-as ítéletet, amely szerint folytatólagosan, jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettében bűnsegédként egy év hat hónap börtönbüntetést kapott, melyet három évre próbaidőre változtattak. "Úgy néz ki, hogy egy olyan ember ül a Fidesz soraiban, aki 12,5 millió forintot saját céljaira használt fel, és sikkasztott el. A pécsi Fidesz egy olyan embert bízott meg azzal, hogy döntsön az adófizetők pénzéről, aki korábban mások pénzét saját céljára használt - valamint az RTL Klubnak teljesen mást mondott, mint ami az ítéletben volt."

Az MSZP városi elnöke szerint Fodor ügye több kérdést is felvet: igaz-e a jogerős elítélés? Ha igaz, miért hallgatta el az ügyet a pécsiek elől? Lemond-e a mandátumáról? Kik tudhattak az ügyről, mivel Fodor azt nyilatkozta, többeknek tudomása volt a történetről? Esetleg Páva Zsoltot is megvezették? Akkor miért védik, miért nem hívják vissza? Mennyi közpénzt kapott a Fodor Ibolya által vezetett KÉK egyesület az elmúlt négy évben? - sorolta a kérdéseket Gulyás, majd átadta a szót Schmuck Roland városi elnökhelyettesnek.



Schmuck elmondta, 2010-ben a Kertvárosiak az Élhető Kertvárosért (KÉK) Egyesület 2010-ben civil szervezetek program és egyéb támogatások címszó alatt 1 millió 863 ezer forintot, 2011-ben 2,5 milliót kapott az önkormányzattól közpénzt, plusz ebben az évben még 5,5 millió ment hozzájuk a Melinda parki KÉK-Zöld Iroda megvalósítására önrészként. 2012-ben, '13-ban és '14-ben évenként 3-3 millió forintot kaptak az önkormányzattól - magyarázta Schmuck Roland és hozzátette, a 18,863 milliós önkormányzati támogatás mellett más forrásból is pénzhez jutott a KÉK Egyesület.

Az elnökhelyettes felhívta a figyelmet, a Kővári által vezetett természeti és emberi erőforrás-fejlesztési bizottságot vizsgáló bizottságnak a KÉK egyesület pénzeit is vizsgálnia kellene. Schmuck még felemlegette, hogy 2012-ben Fodor Ibolya volt az, aki a Hungast által végzett közétkeztetést védte egy levélben, miközben a szolgáltatás színvonala hagyott kívánnivalót maga után.



Gulyás Emil a pécsi MSZP álláspontját ismertetve elmondta: aki mások pénzét sajátjaként kezel, és emiatt jogerősen elítélik, akkor ne kezelhessen többé semmilyen pénzeket, főleg nem közpénzeket. Az MSZP városi vezetője felszólította Fodor Ibolyát, hogy mondjon le képviselői mandátumáról (valamint a KÉK egyesület vezetéséről is), és ha a pécsi Fidesz vezetőségének volt tudomása a büntetőügyről, akkor a helyi elnöknek is le kell mondani. Mindezeken felül a KÉK egyesület pénzügyeit is át kell vizsgálni független szakértőkkel.

Újságírói kérdésre - jogi értelemben kifogásolható-e, hogy egy ilyen személy képviselő, aki letöltötte a kiszabott büntetést, vagy csak erkölcsileg - Gulyás elmondta, leginkább erkölcsileg kifogásolható, de a közszférában nem szabad ilyen embert alkalmazni. Az MSZP a Fidesznek még nem küldött hivatalos levelet a Fodor-ügyben, de meg fogják tenni, ha azt látják, hogy nincs változás és Fodor Ibolya nem mondott még le - zárta egy másik újságírói felvetésre a sajtótájékoztatót Gulyás Emil.

Forrás: Forrás: Pécsi Stop