MSZP: sumákolás lehet a megyei közgyűlés döntésének hátterében

2017. április 27. 17:40 2017. ápr. 27. 17:40

Európai uniós közpénzek felhasználásáról döntött a Baranya Megyei Közgyűlés, de a fideszes vezetés zárt ülést hívott össze, és titoktartási nyilatkozatot íratták alá külön a képviselőkkel. Az MSZP képviselői szerint feltételezhetően sumákolás folyik a háttérben.

Európai uniós források felhasználásáról döntött csütörtökön a Baranya Megyei Közgyűlés, ám a rendkívüli ülést zárttá nyilvánította a fideszes vezetés (Nagy Csaba megyei elnökkel az élen), sőt, a képviselőkkel külön titoktartási szerződést kötöttek - az MSZP képviselői sajtótájékoztatót hívtak össze emiatt.

A közgyűlés szünetében Barbarics Ildikó szocialista képviselő (Komlón önkormányzati képviselő) elmondta, nevetséges indokkal, az irányító hatóságra, az önkormányzati és az információszabadságról szóló törvényre hivatkozva nyilváníttatták zárttá az ülést.

A képviselő asszony kijelentette, Baranya szegény megye, gazdasága nem sok van, az elvándorlás is jelentős, tehát az uniós források jól jönnek a térségnek, de ez a mód, ahogy ezt a fideszes többségű közgyűlés lefolytatta, az azt engedi feltételezni, hogy valamilyen sumákolás zajlik már most a pályázatok körül.

Újságírói kérdésre Barbarics Ildikó nem árulhatta el, mekkora összegről is van szó, azonban a Pécsi STOP úgy értesült, a megyébe megközelítőleg 38 milliárd forint érkezhet a Területi Operatív Program (TOP) keretében. Lapunk kérdésére, hogy mégis mennyire bevett eljárás a titoktartási nyilatkozat aláíratása a képviselőkkel, Barbarics Ildikó azt felelte: semennyire.

Hozzátette, nem akarnak Tolna megye sorsára jutni, ahol ugyanez lezajlott az elmúlt héten, ugyanilyen módszerrel, és a pályázatok eredményéről, de még arról sem tudni semmit, ki miért nyert, vagy veszített.

Nagy Attila: ki elől titkolózik a közgyűlés?

Nagy Attila sellyei polgármester, megyei képviselő hozzátette, demarkációs vonalat jelent ez a döntés: a szegények még szegényebbé, a gazdagok még gazdagabbá válnak, a leszakadó területeket még inkább a sárba tiporják kormányzati oldalról.

A Pécsi STOP kérdésére a polgármester hozzátette, aránytalanok maguk az elnyert pályázatok: míg a megye keleti felén egy, a napokban jeles esemény miatt szereplő városnál adott pályázatból szinte az összeset elfogadták, addig a megye nyugati felén egy ugyanannyi pályázatot benyújtó város egyetlen pályamunkáját sem ítélte támogatásra méltónak a fideszes többségű megyei közgyűlés. A két fél közt teljesen aránytalan az eltérés.

Nagy Attila hozzátette, készített jegyzeteket az ülésről, de még azokat is le kellett adnia. Nem érti, hogy ki előtt titkolózik a megyei közgyűlés: a komlóiak, sellyeiek, mohácsiak, pécsiek, a megye lakossága előtt?

A Jobbik szerint sem klappol az ügy

A sajtótájékoztatón Szőcs Norbert, a Jobbik képviselője is hozzászólt a témához. Elmondta, pártja azzal az indítvánnyal élt, hogy halasszák el a döntést, mert a képviselők nem tudnak objektíven rálátni a pályázatokra, hiszen nem ismerik a pályázatok tartalmát és a támogatási összegeket, sem azt, hogy ki miért nyert, vagy vesztett.

A 2000 főnél kisebb lakossal bíró településeknek ez a "halállistája", ők ebből a "tortából" nem fognak egy szeletet sem kapni - jelentette ki Szőcs, és hozzátette: hogy lehet úgy döntést hozni, ha nem ismerik a pályázatokat?