Nádégetés: a katasztrófavédelem vizsgálódik, a zöldhatóság nem

2019. április 2. 12:07 2019. ápr. 2. 12:07

Adtak ugyan engedélyt a katasztrófavédők a Dombóvár mellett tavak mentén a nádas leégetésére, de a lángok annyira túlterjedhettek, hogy a tűzoltóknak kellett megfékezniük – vizsgálatot is indítanak. Nem egyértelmű, hogy pontosan mit is csináltak a vadászok az égő nádas mellett, az meg talán soha nem derül ki, hogy a természetet milyen kár érte.

Amint arról beszámoltunk, sűrű füsttel égett a nádas a Kapospula-Hosszúhetény-Nak melletti tavak partján. Az esetről a szomszédos Dombóvár polgármestere készített videót, melyet a Facebookon tett közzé.

A magasra csapó lángoktól mindent fekete pernye fedett az eset után. A videón látszik és hallatszik az is, hogy egy magát hivatásos vadásznak nevező embernek nem nagyon tetszik, hogy felvétel készül a nádas lángba borításáról, ennek hangot is adott, lett némi szókarate azon, hogy kinek milyen jogai vannak a területen.

A videó igen komoly vihart kavart és számos kérdést felvetett, ezek közül több a mai napig nyitott. Az első információk arról szóltak, hogy az attalai vadásztársaság gyújthatta fel a nádast, aztán kiderült, hogy ez nem igaz. A nádast a tórendszer üzemeltetője gyújtotta fel, és a tűzre engedélyük is volt a katasztrófavédelemtől.

Később a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferense már arról beszélt lapunknak és az esetet szintén feldolgozó RTL Híradónak, hogy a környéken 3 hektáron égett a nádas, és mivel a tűzgyújtásra nem volt engedély, vizsgálatot indítanak. A lángokat is a dombóvári hivatásos tűzoltóknak kellett megfékeznie.

Az, hogy hogyan kaphatott engedélyt a tó kezelője egyetlen nappal az országos tűzgyújtási tilalom kezdete előtt egy hagyományosan télen végzett tevékenységre abban az időszakban, amikor a vizes élőhelyeken madarak és más állatok rakják már a tojásaikat, rejtély, és az is marad.

A fentiekből az körvonalazódik, hogy a tavak üzemeltetője engedélyt kért és kapott a tűzgyújtásra, ám a lángok túlterjedhettek az engedélyezett területen, ezért van a vizsgálat és ezért kellett a tűzoltóknak beavatkoznia.

Nem véletlenül hitték az először sokan, hogy a nádast a vadásztársaság gyújthatta fel, és nem csak azért, mert ott voltak, ami a videón is látszik. Részükről azt az információt kaptuk, hogy a nád felgyújtásakor valóban jelen voltak a helyi vadásztársaság tagjai a bérlővel egyeztetett módon, az ő dolguk az esetleg a nádban lévő vadak kihajtása volt.

Ám kaptunk olyan információkat is, hogy a vadászok nem hajtották a vadakat, hanem elejtették a tűz és füst elől menekülő vaddisznókat, többet is. Sőt, arról is széles körben beszélnek, hogy a vadászatnak ez a módja, már etikusnak éppen nem nevezhető, de nem is teljesen ismeretlen a környéken. Éppen ezért beszélt arról a hétvégén Szabó Loránd, Dombóvár polgármestere, a környéken nemrég megalapított Kapos-Hegyháti Natúrpark ötletgazdája, hogy egy fórumon tisztázzák mindezt polgármesterek, vadásztársaságok és természetvédők bevonásával.

A legérdekesebb azonban a minden bizonnyal megtörtént, ám egyelőre ismeretlen mértékű természetkárosítás. Az RTL híradója úgy értesült, hogy ezt vizsgálják, és a Pécsi STOP-nak is voltak erre utaló információi (ld. a hétfői cikkünket). Ám megkeresésünkre a zöldhatóságot is (egy ideje Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztály) keblére ölelő Tolna Megyei Kormányhivataltól megkeresésünkre egyetlen mondatos választ kaptunk:

„...a Tolna Megyei Kormányhivatal nem indított vizsgálatot az ügyben.”

Nincs itt semmi látnivaló.

Forrás: Barabás Béla