Nem fizeti a tankerület a kanyaró elleni védőoltást

2017. március 28. 13:28 2017. márc. 28. 13:28

Pécsen is vannak olyan tanárok, akiknek maguknak kellene megvenni a kanyaró elleni védőoltást, mert iskolás csoportot kísérnek majd Erdélybe. A PDSZ szerint a munkáltató Klebelsberg Központnak kellene állnia a védőoltás költségét. Hargita megyében ugyan nincs járvány, de az odautazás során érinthetnek olyan megyéket, ahol nagy számban betegedtek meg.

Tízezernél többe kerülhet a védőoltás

Nem fizeti ki azoknak a tanároknak a kötelező védőoltási költségét a Klebelsberg Központ, akik iskolai csoportokat kísérnek Erdélybe, a vakcina 10 ezer forintnál többe kerülő költségét a pedagógusoknak kell állnia - olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

"Azok, akik 1968 előtt születtek, még nem kaptak védőoltást kanyaró ellen, így aki nem esett át a betegségen, máig megfertőződhet, de nem csak ők védtelenek. Az 1969 és 1989 között születtek is csupán egy oltásban részesültek, ami szintén nem garantál teljes védettséget" - olvasható a cikkben.

Mindez a lap szerint azokat érinti elsősorban, akik a Határtalanul programon belül kísérik az iskolai osztályokat a külhoni magyarokhoz (leginkább Erdélybe járnak az osztályok).

Erdélyben, illetve Romániában kanyarójárvány alakult ki 2016-ban, amelyben idén március közepéig közel négyezren betegedtek meg, 17-en pedig bele is haltak, köszönhetően az ottani oltásellenességnek. A kanyarójárvány Magyarországra is átcsapott, Csongrád megyében a makói kórházban dolgozók is megfertőződtek - írtuk korábbi cikkünkben.

Egyébként Magyarországon is tapasztalható az oltásellenesség, amelyet a PTE virológiai laborjának vezetője káros folyamatnak tart.

A Magyar Nemzet többeket is megkérdezett az üggyel kapcsolatban, akik egyöntetűen azon a véleményen voltak, hogy a kötelező oltások költségeit a munkáltatónak kell állnia.

Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályának korábbi vezetője szerint ha Magyarország ingyen tudott 20 ezer vakcinát küldeni Kárpátaljára, hogy megakadályozza a kanyarójárvány átterjedését, akkor a tanárok oltásának költségeit is igazán magára vállalhatná.

Pécsi tanárok is érintettek

Az üggyel kapcsolatban a Pécsi STOP megkereste a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivőjét, Nagy Erzsébetet.

Nagy szerint rendkívül kicsinyes hozzáállásra vall, ha a munkáltató megtagadja az oltás finanszírozását a gyerekeket kísérő tanártól.

"Ugyan nem köteleznek senkit arra, hogy vegyen részt a programban, de mégis a munkakörrel összefüggő feladatellátásról van szó, amelyben a munkáltatónak felelőssége van és jogszabályban előírt kötelezettségei, amelyet a 61/1999. (XII. 1.) EüM rendelet ír elő.

Mivel a kanyaró vírusával fertőződhetnek azok, akik nem rendelkeznek hatékony védőoltással, vagy nem estek át a betegségen, a munkáltató nem teheti meg, hogy ennek a kockázatnak kiteszi az iskolai programban résztvevő pedagógusokat.

A fenti rendelet 13. paragrafusának 4. bekezdése előírja, hogy ha a munkavállaló biztonságát és egészségét fenyegető kockázatának becslése kimutatja a munkavállaló egészségének és biztonságának olyan biológiai tényezők expozíciójából származó kockázatát, amelyekre hatékony védőoltás létezik, a munkáltatónak - a foglalkoztatás feltételeként - a munkavállaló számára a 3. számú mellékletben meghatározott védőoltást fel kell ajánlania. A munkavállalót tájékoztatni kell a védőoltás elmaradásának előnyeiről, illetve hátrányairól. Ebből következik, hogy a költséget is a munkáltatónak - azaz a tankerületi központnak - kellene állni" - mondta el lapunknak az érdekvédő.

Nagy Erzsébet hozzátette, jelenleg négy olyan kollégáról tud, akik pont az elkövetkező napokban készülnek Erdélybe, és egyelőre nem tudják, mitévők legyenek, ingyenes oltás híján visszamondhatják-e az utat. De az érdekvédő szerint, mivel a program már évek óta fut, valószínűleg a régióban sokkal több tanár is érintett a kérdésben.

Hargita megyében kevesen betegedtek meg

Hargita megyében március 24-ig összesen 19 kanyarós megbetegedés fordult elő, vagyis nincs járványveszély a megyében - írta március 27-ei közleményében a Hargita Megyei Tanács elnöke.

Borboly Csaba szerint nincs ok az aggodalomra, bátran érkezhetnek a magyarországi vendégek Hargita megyébe.

Az AGERPRES március 27-ei híre szerint Hargita megyében az utolsó kanyarós megbetegedés januárban történt. Dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság (DSP) vezetője korábban nyilatkozta, hogy azok a turisták nyugodtan jöhetnek, akik rendelkeznek oltással.

Mivel azonban a kanyarójárványt Arad, Temes, Krassó-Szörény és Maros megyékből is jelentettek (és ha valaki Magyarországról tart busszal Hargita megyébe, jó eséllyel Arad és Maros megyéken átutazik), így nem árt a védőoltás azoknak, akiknek nincs, vagy régen kapták.