Nyáron talán már leteszik a több éve csúszó komlói börtön alapkövét

2019. március 29. 12:03 2019. márc. 29. 12:03

Lapértesülés szerint nyáron végre letehetik az eredetileg már 2017 óta készülő komlói börtön alapkövét. A BVOP mint máskor, most sem árult el semmi konkrétumot a beruházásról - a komlói önkormányzat már egy picivel közlékenyebb volt.

A 7300.hu komlói lap kérdezett rá a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságánál (BVOP) nemrég, hogy mi is a helyzet a Komlóra már több éve megígért, 2017 óta elviekben gőzerővel épített börtönlétesítménnyel.

A BVOP a konkrét kérdésekre az alábbi semmitmondó választ küldte el nekik:

"Magyarország Kormánya elkötelezett a férőhely-bővítési program megvalósítása, és ezzel együtt a börtönök zsúfoltságának megszüntetése mellett. A börtönépítési beruházásokkal kapcsolatos jogszabályok jelenleg is hatályosak."

Február végén a Pécsi STOP is megkereste a BVOP-ot ugyanebben a témában, akkor végül mi is pontosan ugyanezt a választ kaptuk. Meg azt a jó tanácsot, hogy keressük meg a komlói önkormányzatot, ők majd válaszolnak, de a komlói városháza már korábban jelezte lapunknak, hogy ezt a tisztséget a projekttel kapcsolatban a BVOP látja el.

A 7300.hu elküldte kérdéseit a komlói fideszes polgármesternek, Polics Józsefnek is, aki a következő választ adta a lapnak:

"Önkormányzatunk képviseletében 2019. március 12.-én aláírtam a komlói 1545/15 hrsz.-ú terület Magyar Állam részére történő ingyenes átadásáról szóló szerződést a 137/2016. (VIII. 25.) számú képviselő-testületi határozatával módosított 25/2015. (III.30.) számú képviselő-testületi határozat alapján. A szerződés Magyar Állam részéről történő aláírása folyamatban van."

A lap szerint Polics azt is hozzátette a válaszához, hogy az alapkőletétel szervezését nem az önkormányzat, hanem a BVOP végzi, de ők fogják kiválasztani a beruházás kivitelezőjét is. Ugyancsak a BVOP dönt az álláshelyek feltöltésének mikéntjéről is, mint ahogy a beruházás határidőit is ők szabják meg.

A 7300.hu-nak a nyári alapkőletétel információját cikkük szerint több BV-dolgozó is megerősítette. Mivel a börtönnek - ami ellen anno még tüntettek is helyben - már 2017 eleje óta épülnie kellene amúgy az eredeti tervek szerint, így ezt a dátumot sem lehet kőbe vésettként kezelni. A börtön amúgy helyben 200-250 munkahelyet jelent majd.