Nyilatkozatban tiltakozik a bodai atomtemető és az uránbánya ellen a pécsi közgyűlés

2019. december 11. 08:25 2019. dec. 11. 08:25

A pécsi uránbánya újranyitását és a szomszédos Bodára tervezett végleges atomhulladék-tárolót ellenző nyilatkozatot fogadott el a pécsi közgyűlés, melynek szünetében az előterjesztést benyújtó LMP-s Kóbor József tartott sajtótájékoztatót a témában.

Kóbor nagy jelentőségűnek nevezte a testület elé került előterjesztést. Mint mondta, az uránbánya nem hozna volna a munkahelyeket a városnak, ellenben környezeti problémákat okozna, nem lehet volna összeegyeztetni a hosszútávú városfejlesztési tervekkel. 

Boda kapcsán arról beszélt, a tervezett nagy aktivitású hulladéklerakó részben a paksi erőmű kiégett fűtőelemeit, részben pedig a leszerelendő paksi erőmű nagy aktivitású elemeit tartalmazná. Ilyen tároló Kóbor szerint sehol nincs a világon. Elmondta, az EU előírása szerint minden országnak magának kell megoldania ezt a problémát, az viszont példa nélküli, hogy csak egyetlen helyen folyik kutatás a végleges tároló helyére. Példának felhozta Csehországot, ahol több helyet is vizsgálnak, és lakossági elfogadástól teszik függővé, hogy melyiket használnák, ehhez képest Magyarországon csak Boda környékén vizsgálódnak. Az LMP-s képviselő hangsúlyozta, Pécs vonzerejét óriási mértékben csökkentené egy ilyen beruházás. 

Orbán Viktor 2015-ben megígérte, hogy a pécsiek döntése nélkül sem az uránbánya, sem az atomtemető nem jöhet létre - emlékeztetett Kóbor, hozzátéve, számon kell kérni ezt az ígéretet. A pécsi közgyűlés keddi döntéséhez kapcsolódóan Keresztes László Lóránt, a párt országgyűlési képviselője kezdeményezi, hogy ügydöntő népszavazáshoz kössék a hasonló létesítmények tervezését.

Forrás: Pécsi STOP