Nyílt levélben fordult Mellár Tamás, az orosz nagykövethez a gázárak miatt

2022. július 26. 16:36 2022. júl. 26. 16:36

"Hazudik-e Putyin a gázárakról?" címmel küldött nyílt levelet Mellár Tamás és Tordai Bence az orosz nagykövetnek.

"Jevgenyij Arnoldovics Sztanyiszlavov orosz nagykövethez fordultunk Tordai Bencével, a Párbeszéd frakcióvezetőjével. Levelünkben többek között arra kértünk őexcellenciáját, hogy derítsen fényt arra, hogy Magyarország valóságosan milyen összegért vásárol orosz gázt." - írja Facebook-oldalán pécs országgyűlési képviselője.

A tények:

1. Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök 2022. február 1-i moszkvai találkozóján Putyin elnök azt mondta, hogy Magyarország az európai piaci árnál ÖTSZÖR OLCSÓBBAN vásárol orosz gázt. Putyin elnök kiemelte, hogy a 2036-ig érvényes megállapodás elsősorban Orbán Viktor magyar miniszterelnök „áldozatos munkájának eredménye”.

2. Ugyanakkor a Putyin elnök által elmondottakhoz képest a valóság az, hogy Magyarország az orosz földgázért pillanatnyilag mintegy 20 %-KAL TÖBBET fizet a piaci árnál (jelenleg 157 euró/megawatt).

Levelünkben arra kértük a nagykövet urat, közvetítse Putyin elnök úr felé az alábbiakat: A Párbeszéd - összhangban a magyar állampolgárok többségének várakozásaival, illetve annak érdekében, hogy helyreálljon Vlagyimir Putyin elnök szavahihetősége -, azt javasolja, hogy az orosz és a magyar kormány azonnal kezdjen tárgyalásokat arról, hogy - miként ezt Putyin is és a magyar kormány is állítja - a piaci ár egyötödéért vásárolhassa a gázt Oroszországtól.

Ha pedig ez nem valósul meg, ne terjesszen ezzel kapcsolatos valótlanságokat!

Várjuk az orosz nagykövet válaszát, amelyről természetesen szintén beszámolunk.