Ősszel kezdik bontani a menzát, munkaügyi központ lesz helyette

2013. július 10. 13:07 2013. júl. 10. 13:07

Várhatóan ősszel kezdik bontani a pécsi volt központi menza épületét, helyére új munkaügyi kirendeltséget tervez a baranyai kormányhivatal. Az építkezés pontos összege egyelőre nem ismert, a munkálatok kezdése viszont csúszhat a régészeti feltárás miatt, mert az ókori Sopianae széle a területen állhatott. Mivel uniós forrásból biztosítják a beruházást, 2014 végére állnia kell az új épületnek.



Kissé csúszva és meglehetősen vizesen kezdődött július 10-én délelőtt a pécsi Szabadság úti volt központi menzához meghirdetett sajtótájékoztató a hirtelen nyári zápor miatt. Az eseményen Hargitai János megyei kormánymegbízott elmondta, a járási munkaügyi kirendeltségek országszerte leterheltek, és bár többet már felújítottak és átalakítottak a kor kihívásainak megfelelően, Baranyában a pécsi és a mohácsi központok eddig kimaradtak a munkálatokból. A kormánymegbízott hozzátette, azért esett a választás a volt menza épületére, mert elérhető közelségben van a vidékiek számára a távolsági autóbusz-állomástól és a pályaudvartól is - utóbbiban 2014 végére egy kormányablak is ki fog épülni.
Csizi Péter alpolgármester röviden elmondta, a pécsiek életében fontos pont volt a központi menza, sokan megfordultak itt tanulóként, de a 2009-es bezárása óta sok pénzét emésztette fel az önkormányzatnak az 1800-as évék végén emelt épületegyüttes őrzése és rendben tartása. (A sajtótájékoztató közben is észlelhető volt, hogy beázik az étkezde tetőzete - a szerk.)



A volt menza épületét lebontják, helyére húzzák fel a munkaügyi központ épületét. A terület Pécs tulajdonában marad, de ingyenes használatra átadják a 80 százalékát a kormányhivatalnak, a teleken álló tornatermet és pályát viszont a tanulók és sportolók továbbra is használhatják - tette hozzá Csizi.

A Pécsi Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltségének Zrínyi utcai épülete jelenleg már nem bővíthető tovább, és egyre kevésbé felel meg az elvárásoknak, ezért, és a jó közlekedési adottságokért kell áttelepíteni a központi menza helyére - vázolta fel Janovics László. A Baranya Megyei Munkaügyi Központ igazgatója elmondta, uniós forrásból finanszírozzák az új, megközelítőleg 1400 négyzetméteres létesítmény megépítését, pontos számot ugyanakkor még nem tudni, mert az építési és egyéb engedélyek kiadásának előfeltétele a régészeti feltárás elvégzése.



"Idén ősszel szeretnénk kezdeni a bontást, de a feltárás miatt csúszhat az indulás, ugyanis szakértők szerint a telek alatt az ókori Sopianae település széle található. Mivel EU-forrásból épül, 2014 végéig mindenféleképp át kell adni az új épületet az uniós költségvetési időszak lezárása miatt. A beruházást a Nemzeti Munkaügyi Hivatal folytatja le" - zárta gondolatait Janovics.

A beszédek után Csizi Péter átadta az épületeit Hargitai Jánosnak, aki gyorsan továbbadta Janoics Lászlónak, mondván úgyis a munkaügyi központ települ a volt menza helyére.

Forrás: Forrás: Pécsi Stop