Péterffy: 18 milliárdos hitelállományt és 5 milliárd működési hiányt hagyott Pécsett a fideszes vezetés

2019. október 29. 19:19 2019. okt. 29. 19:19

Péterffy Attila szerint kissé sántít Páva Zsolt azon kijelentése, miszerint hétmilliárd forint áll a város rendelkezésére az önkormányzat kasszájában. Szerinte inkább 18 milliárdos hitelállományról és majdnem 5 milliárdos működési hiányról van szó.

A leköszönő Páva a napokban adott ki egy közleményt, melyben azt állította, utódja, azaz Péterffy egy "olyan alapot örökölt, amelyre bátran építkezhet a város a jövőben,” valamint „...az Önkormányzat kasszájában mintegy 7 milliárd forint áll a város rendelkezésére, mely részben kötelezettségvállalással terhelt.”

Péterffy Attila kedd este a Facebook-oldalán arról értekezik, hogy a fenti szép szavakkal szemben a valóság sokkal ridegebb. Szerinte Pécs fideszes vezetése csődközeli helyzetben hagyta a várost a demokratikus erőkre, miközben ennek ellenkezőjét kommunikálták.

"A polgármesteri hivatal pénzügyi főosztályának összesítése alapján Pécs önkormányzatának és gazdasági társaságainak teljes hitelállománya szeptember 30-i állapot szerint nem kevesebb, mint 18,2 milliárd forint. Erről Páva Zsolt volt fideszes polgármester mélyen hallgatott múlt heti közleményében, de azt megelőzően sem tárta a nyilvánosság elé a céges adatokat."

- fogalmazott Péterffy. Felidézte, az EP-választások előtt még azt kommunikálta az akkori városvezetés, hogy több milliárd forint szabad pénzeszköze volt az önkormányzatnak. Ehhez képest szeptember 30-án mínusz 4,84 milliárd forint volt a „maradvány”, azaz ennyivel költekezett túl idén május óta az önkormányzat és az intézményrendszer, ennyi ma a működési hiány. Ez a polgármester szerint néhány hónap alatt, javarészt a nyári szünetben gyűlt össze.

"A helyzet válságos, megoldására azonnali intézkedéseket hoztam, ahhoz hasonlókat, mint amivel megtiltottam az önkormányzati cégek vezetőinek az átadás-átvétel időszakára új kötelezettségek vállalását"

- írja, hozzáfűzve, a számokról hétfőn szerzett tudomást, aznap levelet is írt az önkormányzati intézmények vezetőihez, amelyben megtiltottaa egyebek mellett új kötelezettségek vállalását és újabb tételek lehívását a keretszerződésekből az engedélye nélkül. Kedden újabb levélben fordult az intézményvezetőkhöz, melyben tájékoztatta őket intézményük pénzügyi helyzetéről és intézkedési tervet kértem tőlük a konszolidációra.

"Nem lepődnék meg, ha a Fidesz a korábbi kommunikációját folytatva tagadni kezdené, hogy pár év után ismét a csőd szélére kormányozta a várost. Ha ez megtörténik, azonnal törvényességi felülvizsgálatot kérek a kormányhivataltól: mondják ki ők, az államigazgatás szerve, hogy ezek a számok a drámai valóságot tükrözik. Pécsett véget ért az a korszak, amelyben a valós problémákat propagandával és hazudozással lehetett elfedni. Szembesültünk a problémával, és bár az első feladatunk, hogy elkezdjünk megoldást keresni rá, ahogy azt a kampányban ígértem, a szembesítést most a felelősök sem fogják tudni elkerülni."

- zárul a közlemény.

Forrás: Pécsi STOP