Péterffy Attila közölte: nem lesz augusztus 20-i tűzijáték Pécsen

2022. július 20. 16:18 2022. júl. 20. 16:18

Péterffy Attila, Pécs polgármestere a közösségi oldalán megosztott közleményben tudatta: nem lesz augusztus 20-i tűzijáték Pécsen.

A polgármester posztját változtatás nélkül közöljük:

”Pécs tűzijáték nélkül ünnepli augusztus 20-át!

Más nagyvárosokhoz hasonlóan Pécsett sem lesz tűzijáték az államalapítás ünnepén. Költséges parádé helyett az önkormányzat inkább a pécsiekre és a klímavédelemre fordítja forrásait.

A pécsi városvezetés elkötelezett a klímavédelem és a zöld megoldások iránt. Meggyőződésünk, hogy költséges tűzijáték helyett a jövőbe mutató megoldásokra és a pécsiek számára élhető környezet kialakítására kell a közös kasszából költeni.

Ennek a szemléletnek a jegyében zajlik például jelenleg is a betonfelületek bontása a Keller János tömbben. A beruházás egyik célja a klímavédelem. A töredezett, esztétikailag is kifogásolható beton helyét ugyanis parkosítjuk, és a zöldfelület ilyetén növelésével nemcsak szebbé válik a környék, de klímabaráttá is. Ezzel a megoldással ugyanis a csapadékvíz jobban tud hasznosulni a területen élő növények gyökérzónáiban.

A Pintér János Parkmegújítási Program keretében máshol is hasonló megközelítéssel járnak el a szakemberek. A Balokányliget újraélesztésénél például szintén fontos szempont volt a klímavédelem, ezért a betonfelületek rovására növeltük a zöldfelületek arányát a területen. Ugyanerre törekszünk a parkmegújítási program további állomásain is.

Célunk, hogy közparkjaink ne pusztán kellemes környezetet biztosítsanak a kikapcsolódáshoz, de egyúttal támogassák a klíma védelmét is. Biztosak vagyunk benne, hogy élhető és fenntartható környezetre a pécsieknek nagyobb szüksége van, mint tűzijátékra.“