Péterffy: fegyelmi eljárást kezdeményezett az ügyvédi kamara a Vagyonhasznosító volt ügyvédjével szemben

2020. július 17. 14:53 2020. júl. 17. 14:53

A pécsi városháza közleménye szerint az Aranyhajó fogadó eladása kapcsán az adásvételből származó pénz nagy részét egy ügyvéd kezelte, ám a városvezetés úgy látta, hogy aggályos az ügy, ezért bejelentést tettek a Pécsi Ügyvédi Kamaránál. A közlemény szerint a kamara fegyelmi eljárást indított az ügyben.

Közleményt adott ki július 17-én, pénteken a pécsi önkormányzat, melyben a Pécsi Vagyonhasznosítónál elrendelt átvilágítás kapcsán - amely az előző cégvezetés idején történteket vizsgálta - feltárt egyik ügyletről számolnak be.

Péterffy Attila pécsi polgármester közleménye szerint az Aranyhajó fogadó eladása kapcsán elindult átvilágítás korábban azt tárta fel, hogy az épület 158 milliós vételárából csak 33 millió folyt be az önkormányzat számlájára, a maradékot egy pécsi ügyvéd kezelte letétként, aki összesen 104 millió forintnyi számlát és 33 milliós kötbérigényt adott be az ügylettel kapcsolatban az önkormányzatnak.

(A Pécsi Vagyonhasznosítónál indult átvilágítás nyomán tavaly decemberben két ügyet mutatott be a városvezetés a sajtónak, amelyek kapcsán feljelentéssel éltek, február elején pedig a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság eljárást indított különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt. Az ügyletekről bővebben ebben a cikkben lehet olvasni.)

A városházi közlemény szerint a letét kezelése számos gyanút vetett fel, ezért a polgármester még tavaly decemberben bejelentéssel élt a Pécsi Ügyvédi Kamara felé, ahonnan most kapott tájékoztatást. 

A kamara az érintett ügyvéd ellen fegyelmi eljárást kezdeményezett, és az előzetes kamarai vizsgálat azt állapította meg, hogy az ügyvéd több ponton megsértette az ügyvédi törvényt - olvasható a kommünikében.

Az előzetes vizsgálat a városházi közlemény szerint többek között azt állapította meg, hogy az ügyvéd 

  • nem volt jogosult a 108 millió forintos letétet magánál tartani, sem pedig abból bármilyen vélt vagy valós munkadíjat munkadíjat beszámítani.
  • A letétet tavaly december 9-én jelentette be, a "számlán való jóváírás és a letét módosítása helyett azon a napon, amikor a letét megszűnt."
  • A 33 millió forintos vitatott kötbérigényt a letétből elégítette ki, amit jogosulatlanul kezelt.
  • 2017 és 2019 között az ügyvéd több alkalommal teljesítette a letétből saját megbízási díját úgy, hogy számlát nem adott az összegekről.

A közlemény szerint többek között a fentebb is soroltak miatt négy rendbeli szándékos fegyelmi vétség miatt indított eljárást az ügyvéd ellen a Pécsi Ügyvédi Kamara.

A közlemény végén a polgármester leszögezte, tovább folytatják az átvilágításokat az önkormányzati cégeknél, és ha törvénysértést találnak, akkor elszámoltatják a felelősöket.



A városházi közleményt teljes egészében itt lehet elolvasni:

"A 2019-es választási kampány során vállalt, a pécsi önkormányzat cégeit és intézményeit érintő átvilágítás egyik első eredményeként 2020. januárjában tett feljelentést a Pécsi Vagyonhasznosító (PVh) Zrt. jelenlegi vezetője a korábbi cégvezetés gazdálkodási gyakorlata miatt. A nyomozás egyebek mellett hűtlen kezelés, sikkasztás, illetve okiratokkal kapcsolatos bűncselekmények ügyében folyik, egyelőre a nyomozó hatóság által meg nem nevezett gyanúsítottakkal szemben.

Az egyik feljelentést generáló ügy az Aranyhajó fogadó eladása volt, amelynek 158 millió forintos vételárából összesen 33 millió forint folyt be a vagyonkezelő kasszájába. Beérkezett még dr. Kamondi Mónika ügyvédtől, aki a vételárat letétként kezelte összesen 104 millió forintnyi számla, és egy csaknem 33 millió forintos kötbérigény.

Mivel a letét kezelése számos gyanút felvetett, az érintett ügyvéddel kapcsolatban még 2019 decemberében bejelentéssel éltem a Pécsi Ügyvédi Kamara felé, az ügyben pedig most kaptam kézhez a tájékoztatásukat.

A szervezet levélben arról tájékoztatott, hogy Kamondi Mónika ellen fegyelmi eljárást kezdeményeztek. A kamara előzetes vizsgálata megállapította, hogy az ügyvéd több ponton megsértette az ügyvédi törvényt. Egyebek mellett

- a 108 millió forintnyi letétet nem volt jogosult magánál tartani, sem pedig abból bármilyen vélt vagy valós munkadíjat beszámítani.

- a 108 millió forintnyi letétet 2019 december 9-én jelentette be. A számlán való jóváírás és a letét módosítása helyett azon a napon, amikor a letét megszűnt.

- 33 millió forintnyi vitatott kötbért elégített ki az általa egyébként jogosulatlanul kezelt letétből.

- 2017 és 2019 között több alkalommal teljesítette a letétből saját megbízási díját úgy, hogy számlát nem adott az összegekről.

A kamara többek között a fentiek miatt négy rendbeli szándékos fegyelmi vétség miatt eljárást indított az érintett ügyvéd ellen. A kamarai határozat is alátámasztja azt a gyanút, amit korábban a már említett feljelentés is érintett, hogy az érintett ügyvéd a letétből, a pécsi adófizetők pénzéből jogellenesen vehetett el több tízmillió forintot.

Ajánlom figyelmébe a fentieket mindenkinek, aki szerint az önkormányzati cégeknél folyó átvilágítás felesleges pazarlás, és azok figyelmébe is, akik szerint ma egy valódi jogi munkát igazoló dokumentum jelenti a valós veszélyt a pécsi adófizetők pénzére. Mi nem változtatunk a gyakorlaton. Munkadíjat csak ellenőrzött, igazolt tevékenység után fizetünk ki, folytatjuk az előző városvezetés idején folytatott gazdálkodási gyakorlat átvilágítását, és ha törvénysértő ügyeket találunk, elszámoltatjuk a felelősöket."

 

Kamondi Mónika a közleményre reagálván a Pécs Aktuálnak azt mondta, politikai boszorkányüldözés folyik, a közlemény hamis és megtévesztő állításokat tartalmaz, ezért jogi eljárást indít, valamint áll a vizsgálat elé.

Forrás: Pécsi STOP