Politikai nyomást emlegetnek megyei ellenzéki képviselők a volt mohácsi jegyző kinevezése kapcsán

2020. szeptember 9. 16:36 2020. szept. 9. 16:36

Nyílt levelet írtak a Baranya megyei közgyűlés ellenzéki képviselői a mohácsi időközi választás kapcsán. A levélben arról kérdezik a megyei főjegyzőt, hogy miképp is sikerült egyik napról a másikra megtennie a mohácsi helyi választási iroda élére Kovács Mirellát, akit a mohácsi polgármester bocsátott el a városi jegyzői állásból méltatlanságra hivatkozva. A képviselők szerint nem garantálja a mohácsi időközi választás tisztaságát, ha egy olyan ember áll a helyi választási iroda élén, aki nyomozásokban is érintett lehet.

A Baranya megyei közgyűlés négy ellenzéki pártjának hat képviselője, a Mindenki Baranyáért képviselőcsoport tagjai írtak nyílt levelet dr. Partos János megyei jegyzőnek - olvasható a Szabad Pécs cikkében. 

A Konyári Zsolt (Jobbik), Nagy Ferenc (DK), Péderi Tamás (Momentum), Schwarz-Kiefer Patrik (Jobbik), Szarkándi Lajosné (DK) és Zádori Tivadar (MSZP) általt szignózott levélben a képviselők a nemrég elbocsátott mohácsi jegyző, dr. Kovács Mirella megyei önkormányzatnál betöltött szerepére, és ezzel kapcsolatban pár kérdéses részletre kíváncsi. 



A mohácsi jegyző köztisztviselői munkaviszonyát a polgármester még július végén szüntette meg azonnali hatállyal, méltatlanságra hivatozva, de akkor erről többet nem volt hajlandó mondani Csorbai Ferenc, mert hogy Kovács Mirella nem járult hozzá ehhez. A volt városi jegyző puhára esett, napokon belül már a mohácsi választási iroda vezetője lett, volt is némi csörte eztán közte és az időközi választáson induló Változást Akarók Nemzedéke (VAN) között az aláírásgyűjtő íveken szereplő rossz név miatt.

Szeptember elején aztán a hvg.hu arról cikkezett, hogy hűtlen kezelés miatt tett feljelentést Csorbai Ferenc polgármester, és a lap szerint Kovács menesztéséhez ennek az ügynek is köze volt. A lapnak a rendőrség megerősítette, hogy augusztus 12. óta nyomoznak hűtlen kezelés bűntettének megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen, az ügyet pedig a pécsi rendőrök viszik a mohácsiak helyett a polgármester kérésére.

A lap szerint nemrég tizenöt önkormányzati dolgozónak is olyan egy-kétmillió forintos nagyságrendű jutalmakat akartak kiosztani Mohácson bizonyos projektek menedzseléséért, amik már korábban lezárultak, így nem is lehetett velük semmi teendőjük. Csorbai fel is sorolta a rendkívüli munkavégzésekként beírt kifizetésre szánt projekteket, köztük volt a mohácsi bicikliút-hálózat bővítése, ami 2019-re már teljesen lezajlott, de a mohácsi piacfejlesztés is. A lap ugyanakkor megjegyzi, a 38 tételt tartalmazó listán több olyan projekt is szerepel, ami még nem zárult le.

A hvg.hu cikke szerint Csorbai a feljelentésben azt is állította, a jegyző szerint kialakult gyakorlat, hogy a polgármesterrel íratják alá ezeket a kifizetéseket, emiatt az is felmerülhet, hogy már az előző évi kifizetések is megalapozatlanok voltak.



 

A hat képviselő arról írt, hogy már eleve kétségekkel fogadták a hírt, miszerint a mohácsi városi jegyzőt a megyei jegyző a mohácsi helyi választási bizottság fejének tette meg. Utána állításuk szerint a volt jegyző már egyből hibával indított, mikor a rossz jelölőszervezeti nevet mutató jelölőíveket ezen probléma ellenére kiadta a VAN-nak. 

"Azóta azonban újabb aggasztó hírek láttak napvilágot azzal kapcsolatban, hogy dr. Kovács Mirella érintett lehet több nyomozásban is, adódik ez abból, hogy jegyzőként olyan projektekre akart jutalmat fizettetni a mohácsi önkormányzattal, amik már rég lejártak. Emellett sorozatos szerződésszegésekre derült fény a mohácsi városházán, ezek szintén dr. Kovács Mirella nevéhez köthetők"

- állítják a nyílt levélben a képviselők.

A hat ellenzéki képviselőből öten a képen (Péderi Tamás nincs rajta) - Fotó: Facebook/Schwarz-Kiefer Patrik

 

 

A hat megyei közgyűlési poltikus éppen ezért több kérdést is felvetett a nyílt levélben dr. Partos János megyei jegyzőnek. 

Az elsőben arról érdeklődtek, hogy miként lehetséges az, hogy dr. Kovács Mirellát augusztus elsején már alkalmazta a Baranya Megyei Önkormányzat Hivatala, holott ehhez erkölcsi bizonyítvány is kell, és július 31-én lett felállítva a jegyzői székből.

"Nem tűnik valószerűnek, hogy dr. Kovács Mirellának épp szombaton kéznél volt egy aktuális erkölcsi bizonyítványa"

- írják és arra kíváncsiak, hogy bemutatott-e ilyet a volt mohácsi jegyző, vagy nála ettől eltekintett a megyei önkormányzat.

A nyílt levél - Fotó: Facebook/Schwarz-Kiefer Patrik

 

Az alkalmazás kapcsán azt is leírták, hogy pályázatot kellett volna kiírni a posztra, ám ez nem történt meg, vagyis szerintük a megyei önkormányzat hivatala nem tartotta be a pályázat kiírására szóló törvényi kötelezettséget. Ezért azt is kérdezik a megyei jegyzőtől, hogy volt-e pályázati kiírás, illetve arra is kíváncsiak az ellenzéki képviselők, hogy dr. Kovács Mirella kinevezése befolyásolja-e a megyei önkormányzat költségvetését. 

Arra is rákérdezett a hat ellenzéki képviselő, hogy a volt mohácsi jegyző alkalmazása politikai nyomásra lett-e elrendelve, illetve hogy a felvétele előtti rövid időszakban vizsgálták-e az előéletét, illetve a menesztése okait. Arra is választ várnak az ellenzékiek, hogy pontosan milyen munkakört tölt be és mi a pontos tisztsége a megyei önkormányzatnál dr. Kovács Mirella. 

A hat képviselő arra is kíváncsi, hogy mi az álláspontja a megyei jegyzőnek abban, hogy az önkormányzat hivatalának új dolgozója nyomozások kapcsán érintett, mert szerintük 

"egy korrupciós ügyben feltételezetten érintett személy nem a legjobb garancia arra, hogy a választások tisztaságát garantálja a mohácsi választási iroda élén."

Az egyik képviselő, a jobbikos Schwarz-Kiefer Patrik a Facebookon még ezzel kommentálta a nyílt levelet:

"Úgy gondoljuk, hogy a megyei önkormányzat hivatala nem lehet kifizetőhely, nem szabad a Fidesz és Pávkovics Gábor politikai érdekeinek alávetni. Az ugyanis, hogy egy sértett, az önkormányzattal perben álló ember vezeti a választási irodát Mohácson, nekik áll az érdekükben, pártatlanságról szó sincs dr. Kovács Mirella esetében. Az pedig felháborító, hogy csak a gyanúja is felmerül, hogy a szabályok megkerülésével került alkalmazásba a nyomozásokban sajtóhírek szerint érintett dr. Kovács Mirella."

 

Címlapkép: Facebook/Schwarz-Kiefer Patrik

Forrás: Pécsi STOP/Szabad Pécs