Rajtaütésszerű ellenőrzést tartottak az Eliosnál az Európai Unió ellenőrei

2019. április 9. 12:28 2019. ápr. 9. 12:28

Tiltott kartellezés gyanújával öt magyarországi céghez vonultak ki a brüsszeli ellenőrök márciusban, lapértesülés szerint az egyik a korábban Tiborcz Istvánhoz tartozó, a pécsi közvilágítás korszerűsítését is elnyert Elios Zrt. volt.

Az Index cikke szerint az ellenőrök ugyanazon a napon, ugyanabban az időben keresték fel a cégeket, lefoglalták az elektronikus eszközöket és átfésülték az adathordozókat.

A lap úgy tudja, az ellenőrök olyan nyomokat kerestek, melyek arra utalnak, hogy az ominózus a társaságok összejátszottak a piac egymás közötti felosztásáról.

A cikk szerint az Európai Bizottság gyanítja, hogy az EU-s támogatások lehívásától függetlenül is jogot sértettek azok a cégek, amelyek az elmúlt tíz évben az Elios Zrt.-vel közösen nyertek közbeszerzéseket.

Amennyiben bizonyítást nyer, hogy tiltott módon megegyeztek egymással a piac felosztásáról, vagy mesterségesen árazták a termékeiket, szolgáltatásaikat, és ezzel torzították a piaci versenyt, akkor jelentős büntetésekre számíthatnak - írja a lap.

Forrás: pecsistop.hu/Index