Rengetegszer szerepelt Vári a "közmédia" híradóiban, míg Péterffy egyszer sem szólalhatott meg

2019. október 9. 11:37 2019. okt. 9. 11:37

A 444 két hónapra vetítve nézte át az állami média M1-es csatornájának Híradóját, hogy azokban különféle városok ellenzéki polgármesterjelöltjei hányszor szerepeltek, illetve mennyiszer tűntek fel a kormánypárti jelöltek. Az eredmény borítékolható volt. Korábban a pécsi önkormányzati lapban sem kapott megszólalási lehetőséget az egyesült ellenzék polgármesterjelöltje, amikor a másik négy jelöltet bemutatták.

Öt város kapcsán ellenőrizte a 444, hogy az adóforintokból fenntartott "közmédia" M1-es csatornájának Híradójában július 31. és október 5. között hogyan jelentek meg a kormánypárti és az ellenzéki polgármesterjelöltek, hogyan számoltak be róluk.

"Az derült ki, hogy az M1 nemhogy elfogult a Fidesz mellett, hanem egyenesen eszköze a Fidesz kampányának. Ezzel megsérti a csatornára vonatkozó, objektivitást előíró törvényeket. Évek óta ez történik, a probléma szerepel az EBESZ jelentésében is, amit a 2018-as parlamenti választásról készített. A mostani gyűjtésünk azért különleges, mert egészen pontosan bizonyítja, amit évek óta világosan lehet érzékelni: az MTV híradói a kormánypárt propagandaműsorai" - olvasható a cikkben.

A lap Hódmezővásárhely, Szolnok, Szeged, valamint Kaposvár és Pécs esetében vette górcső alá az M1 Híradójának műsorait a fentebb említett intervallumban. Kaposvárt azért tartották érdekesnek, mert ott fideszes 1994 óta a polgármester (Szita Károly), aki mindig legalább 65 százalékot kapott a választásokon a 444 szerint. Pécsre pedig azért esett a választásuk, mert ott a 2018-as országgyűlési és a 2019-es EP-választás számai azt mutatták, hogy van esélye az egyesült ellenzéknek - és mert Pécsen a korábbi fideszes polgármester (Páva Zsolt) nem indul újra.

Kaposvár a vizsgált időszakban 12-szer szerepelt az M1 riportjaiban, ebben mind a 12-szer benne volt Szita Károly, ám a több ellenzéki párt által támogatott Horváth Ákos egyszer sem kapott szót - sőt, még említés szintjén sem került elő ezekben az anyagokban. Szita ellenben gyorsforgalmi úttól kezdve a használt étolaj városi begyűjtésén át a térfigyelő kamerák átadásáig rengeteg témában kapott megszólalási lehetőséget.

Pécs a lap szerint kiemelkedően sokszor, 27-szer szerepelt a "közmédia" M1-es híradóiban. 

"Ezek közül egyetlen egyben sem kapott szót Péterffy Attila ellenzéki jelölt. Vári Attila, a Fidesz jelöltje viszont elég sokszor szerepelt. Rögtön július 31-én megtudhatták róla a nézők, hogy konzultációt indított. A politikában újonc fideszes jelölt ha fontos emberekkel találkozott, az is bekerült a Híradóba - augusztus 17-én Szita Károllyal, 31-én Gulyás Gergely miniszterrel, október 2-án Palkovics László miniszterrel például. Ahogy akkor is kiemelték jelenlétét, amikor a mostani városvezetés adott át valamit, páldául játszóteret (szeptember 30.) vagy óvodát (október 2.)"

- áll a cikkben.

Ám egy ellenzéki formációnak sikerült átütnie a "közmédia" falát, ez pedig az LMP volt, róluk és szerepléseikről így írt a 444:

"Nagyon sokszor volt arról szó a híradóban, hogy Pécsen igazából nincs is ellenzéki összefogás, mert az LMP-nek saját polgármester-jelöltje van. Ezt bemondták augusztus 11-én, 13-án és 23-án is. A pécsi LMP egyébként is szívügye volt a közszolgálati híradónak: hír lett abból, hogy a párt ellenezte évekkel ezelőtt, hogy a pécsi hőerőmű fákat vágjon ki, és ez ugyanaz a hőerőmű, ahol Péterffy Attila egykor igazgató volt (augusztus 5.). Kétszer is hír lett abból, hogy a pécsi LMP nem ért egyet a város közelébe tervezett atomtemető felépítésével (augusztus 7., augusztus 28.)."

Egyébiránt nemcsak a "közmédia" nem adott lehetőséget Péterffynek a megszólalásra, de az önkormányzati pénzből fenntartott hetilap szeptember 30-ai (XVI. évfolyam, 34. szám) kiadványába - amelyben az akkor még öt, versenyben álló polgármesterjelölt közül négy nyilatkozhatott - sem fért bele az egyesült ellenzék által támogatott polgármesterjelölt. Később a hetilap online felületén megjelentek ugyan Péterffy válaszai, ám az önkormányzati média két cikkben is magyarázta a bizonyítványát.

Forrás: Pécsi STOP/444