Revizori jelentés: kegyetlenül bűzlik a pécsi Volvo-beszerzés

2017. április 27. 13:02 2017. ápr. 27. 13:02

20 oldalon 31 szabálytanságot tárt fel a Tüke Busz Zrt. Volvo-közbeszerzését vizsgáló jelentés. Gulyás Emil, az MSZP pécsi elnöke további, részletes vizsgálatot sürget.

Arról, hogy valami nem volt kerek a pécsi Tüke Busz Zrt. 115 darabos használt Volvo busz vásárlásánál, korábban többször is foglalkoztunk.

A közbeszerzésről, amelyet a PRV Kft. bonyolított le a városi cégnek, a pécsi polgármesteri hivatal ellenőrzési osztálya is írt egy húszoldalas jelentést, amelyről Gulyás Emil, az MSZP pécsi elnöke és közgyűlési képviselője beszélt a Pécsi STOP-nak csütörtökön.

Mint mondta: az anyagban összesen 31 szabálytalanságot számolt össze. Ezek között vannak inkább csak a pénzügyi szakemberek – és a számviteli törvény – szemét szúró bakik, de olyan ordító szabálytalanságok is, amelyeket józan ember soha nem követne el, ha mondjuk magának venne autóbuszt.

Néhány jogsértés az anyagból:

- nem rendelkezett a pécsi buszos cég saját szabályzatában a közbeszerzés becsült értékének felméréséről. Ugyan a Tüke leszerződött a PRV Kft-vel az eljárás lebonyolítására, de ez a buszos cég szerint nem terjedt ki a helyzet- és piacfelmérésre. Ezért azt a Tüke akkori vezérigazgatója végezte ingyenes internetes oldalakon, prospektusokból és más cégek közbeszerzéseinek adataiból. Ám ennek a munkának az eredménye nem ismert.

- 2015. február 28-án adásvételi szerződésnek tekinthető megállapodást kötött a Tüke a holland céggel, ám ebben nem szerepelt sem biztosíték, sem a jótállás időtartama, de még az autóbuszok tételes felsorolása és a vételár bontása sem.

- végül két nappal később megkötött szerződés és az első tárgyalási jegyzőkönyv tartalma között ellentmondás van, de megváltozott a teljesítés pénzneme is.

- nem állapítható meg a számlakibocsátás jogossága (!) és a kötbérezendő határidő-túllépés sem.

- az átvizsgálási jegyzőkönyvek az átadás-átvételi jegyzőkönyvvel nem azonos időben és helyen készültek. (A tisztánlátás kedvéért: működő demokráciákban ez a dokumentumok valódiságát kérdőjelezné meg – a szerk.) Egyes ellenőrzések dokumentumait nem találták a városházi szakemberek, az átvételi dokumentumokban nem szerepel minden tartozék, mint például a poroltó vagy a pótkerék.

- nincs adat arra, hogy az utolsó 10 busz mikor érkezett Pécsre.

- a nettó 3,5 milliárd forint kifizetése 8 részszámlával teljesítési igazolás nélkül történt meg, ez a számviteli törvény megsértése. (Ha vállalkozó, ne próbálja ki! – a szerk.)

- a számlák elengedhetetlen részét képező átadás-átvételi jegyzőkönyv nem felel meg a szerződésbeli feltételeknek, a számlák kiegyenlítése a járművek „érkezési ideje” előtt történt

.

- 2016 január 20-án a Tüke Busz 50 ezer eurót utalt át a holland eladónak úgy, hogy az utalás jogcíméről nem talált információt az ellenőrzés.

- a dokumentumok szerint a szerződéssel ellentétben a buszok átadása nem történt meg időben.

- a vizsgálat nem találta meg a Tüke Busz Zrt. banki finanszírozói nyilatkozatát.

- a közbeszerzési törvény értelmében a módosított adásvételi szerződésről szóló tájékoztatót az Tükének közzé kellett volna tenni (innen tudja a jogkövető polgár, hogy a szerződéssel minden rendben van, a mutyinak a gyanúja sem merülhet fel – a szerk.). Ez nem történt meg. Ugyanígy elmaradt a Tüke Busz saját szabályzatában rögzített törvényességi és szakszerűségi ellenőrzés is.

- az adásvételi szerződés rögzíti, hogy a buszok átadásé-átvétele akkor lehetséges, ha azok megfelelnek a vonatkozó melléklet műszaki leírásában. Ám ezt a mellékletet a szerződés nem tartalmazza. (Arról, hogy ez milyen kalamajkát okozott az elhúzható ablakok ügyében, korábban szintén írtunk.)

Ám a fenti és a fel nem sorolt szabálytalanságok halmazát az anyag végén található vezetői összefoglaló gordiuszi csomóként így vágja át:

"A vizsgálat megállapítása szerint a közbeszerzési eljárás … alapjaiban megfelel a közbeszerzési törvény rendelkezéseinek."

Gulyás Emil szerint nagy kár ezért a mondatért, mert maga az anyag alapos és meggyőző. A szocialista politikus lapunknak elmondta: arról, hogy az ügyben milyen további jogi lépéseket kezdeményez, azután dönt, hogy megismerte a Tüke Buszt alaposabban megvizsgáló belső ellenőrzési anyagot.