Ruzsa Csaba ismertette az idei költségvetést

2022. február 14. 13:50 2022. feb. 14. 13:50

Az infláció, az energiaárak, a koronavírus-járvány továbbgyűrűző hatásai és a béremelések miatt komoly nyomás alatt lesz a pécsi önkormányzat idei költségvetése, amelyet várhatóan negyedévente felül is kell vizsgálni - mondta a baranyai megyeszékhely külsős alpolgármestere hétfőn.

Ruzsa Csaba elmondta, hogy a korábbi évektől eltérően egy széleskörű egyeztetés keretében készült el az ez évi költségvetés, illetve hozzátette, hogy a korábbi évekhez hasonlóan szükség van egy átlátható költségvetési tervezési folyamatra, amelyet mindenki számára megismerhetővé kell tenni. Szeretnék bemutatni, hogy hogy indul el egy költségvetés, hogy alakul ki, milyen döntési pontok vannak, milyen mozgásterei vannak a városnak.

Ruzsa Csaba pécsi sajtótájékoztatóján azt mondta, a városnak idén tovább kell törlesztenie annak a 8 milliárd forintos kölcsönnek a fennmaradó részét, amelyet még a 2019 előtt regnáló városvezetés kapott az államtól. Közölte: az idei évre esedékes törlesztő részlet 1,7 milliárdot tesz ki.
    

Azt mondta, a következő időszakban tárgyalásokat kezdeményeznek a kormányzattal a törlesztés felülvizsgálatáról, akár az idei részlet átütemezéséről, akár a fennmaradó, mintegy 5 milliárd forintos tartozás elengedéséről.

Kifejtette: a megegyezésre olyan rendkívüli helyzetek adnának lehetőséget, mint az elszabadult infláció, a béremelések, az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokat sújtó növekvő energiaárak és a pandémia okozta adóbevétel-kiesés, illetve emiatt előállt általános gazdasági visszaesés.

A kialakult energiahelyzetről is megosztotta a részleteket Ruzsa Csaba, aki szerint: Minden politikai tömb szerint ez egy hosszan tartó folyamat. Mi azt látjuk, hogy az egyik legjelentősebb érintettsége a Tettyének lesz, ami azt jelenti, hogy az eddigi áramszámla nagyon leegyszerűsítve 120 millió forint volt az a mostani kalkulációk szerint 500 millió forint lesz. Ugyanezt lehet elmondani az óvódák és a többi intézményről egyaránt, amelyeknek szintént 140%-os energia áremelkedéssel kell számolniuk.

A közgyűlés elé kedden kerülő költségvetés tervezésekor nyilvánvalóvá vált, hogy mind a támogatási, mind a beruházási igények több milliárd forinttal haladják meg a város teljesítőképességét, ugyanakkor a kiadások is jelentősen nőni fognak a tavalyi büdzséhez képest - mondta Ruzsa Csaba. Éppen ezért - fűzte hozzá - az idei költségvetés negyedévenkénti felülvizsgálatára lesz szükség.
    

Abban bíznak - folytatta -, hogy év közben a kormányzattal meg tudnak egyezni a pandémia miatti elvonások visszapótlásáról, az állami hitel felülvizsgálatáról, megfelelő kompenzációról, emellett remélik, hogy magára talál a helyi gazdaság, ami a tavalyinál magasabb bevételeket jelentene a város számára is. Mindezek függvényében - jelezte - mindig az aktuális helyzethez fogják igazítani a költségvetést.
    

Az alpolgármester kijelentette: hitelt nem akar felvenni az önkormányzat 2022-ben.
    

 

A megyeszékhely idei költségvetéséről szóló előterjesztés mellékletei szerint Pécs költségvetését 49,635 milliárd forint kiadási és bevételi főösszeggel tervezik elfogadni kedden. A város 2022-es összevont költségvetési mérlege szerint a büdzsé a tavaly tervezetthez hasonló költségvetési bevétellel és kiadással számol.

Beruházásokra több mint 11,2 milliárd forintos kiadást irányoznak elő, ami csaknem félmilliárd forinttal haladja meg a 2021-es összeget, személyi juttatásokra pedig a tavalyi 9,3 milliárd forint helyett 2022-ben 10,7 milliárd forintot fordítana az önkormányzat.

 

Forrás: MTI/Pécsi STOP