Saját tervezésű 3D-nyomtatott autókkal versenyeztek a diákok Pécsett

2024. január 31. 13:57 2024. jan. 31. 13:57

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara által rendezett versenyen a diákok izgalmas kihívásokkal szembesültek, de magabiztos teljesítményüknek köszönhetően egy nagyon színvonalas esemény kerekedett a programból. Az eredményhirdetés pillanataiban két pécsi csapat is a képzeletbeli dobogóra állhatott.

A PTE MIK 3D MechMania elnevezésű versenyre műszaki érdeklődésű középiskolásokat vártak, akik egy helyszíni workshopon sajátították el a modellautók tervezéséhez és nyomtatásához szükséges ismereteket a gépészmérnöki tanszék képviselőitől. A feladat megoldásához fizikai, mechanikai és matematikai tudásra volt szükség, és a jelentkezők között olyan csapatok is részt vettek, akik műszaki és művészeti képzésben is érdekeltek. A diákok a helyszínen kaptak kisebb alkatrészeket, de a járművet teljes egészében saját tervezés alapján kellett megvalósítaniuk, figyelembe véve a pálya specifikációit és egyéb paramétereket.

Ahogy az egyetemi közlemény fogalmaz: A verseny győztese a pécsi Janus Pannonius Gimnázium csapata lett, míg a második helyen a Leőwey Klára Gimnázium, a harmadik helyen pedig a kaposvári Zichy Mihály Iparművészeti Szakközépiskola Technikum és Kollégium csapata végzett. Az első helyezettek 3D-s nyomtatókkal gazdagodtak.

Forrás és fotók: UnivPécs