Sérült védett állatok: így segítsünk rajtuk

2017. augusztus 2. 08:01

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata havonta 15-20 alkalommal kap értesítést sérült védett állatokkal kapcsolatban. A megkeresés néhány esetben személyes, amikor behozzák az igazgatósághoz az állatot, de gyakoribb a telefonos jelentkezés. Nem árt, ha néhány dologgal tisztában vagyunk, ha tényleg segíteni akarunk.

Ha sérült, vagy annak látszó védett állatot találunk, nagyon fontos, hogy pontos leírást adjunk róla, illetve annak helyéről – áll a nemzeti park honlapján.

Amennyiben megfogta az állatot, a természetvédelmi őr kiérkezéséig tanácsot kap, hogy hogyan helyezze el az állatot, illetve mit tegyen vele. Sérült madárnál célszerű egy olyan papírdobozba helyezni, amiben nem tud vergődni, illetve sötétben tud lenni. Ezután a dobozt árnyékos, zavarásmentes helyre kell helyezni.

A befogott állatok ellátása az állapotuktól függ.

Gyakori a fészekből kiesett fióka, amelyik nem sérült meg. Ezek a madarak vagy visszakerülnek a fészekbe, vagy ha ez nem lehetséges, pár napos gondozás után elengedik őket. A sérült állatokat a természetvédelmi őr elszállítja valamelyik repatriáló telepre, ahol állatorvosi kezelést kapnak. Itt dől el, hogy később elengedik őket, vagy, ha annyira sérültek, hogy képtelenek az önfenntartásra, akkor végleg a telep lakói maradnak.

Az állatok egy része nem igényel semmilyen kezelést, ezeket természetes élőhelyükre kihelyezzük, mint pl. siklók, denevérek. Ezeknél az állatcsoportoknál gyakori, hogy az állatot csak látták az emberek a lakóhelyükön, de a tájékozatlanságból fakadó félelem miatt kihívják a természetvédelmi őrt. Legtöbb esetben már nincs is ott az állat. Ilyenkor tájékoztatjuk a kiértesítő személyt, hogy mi helyes magatartás, ha ilyen állatokkal találkoznak.

Júniusban 17 alkalommal riasztották a természetvédelmi őröket a Dél-Dunántúlon, melynek során négy fészekből kiesett fehér gólyát, és 2 vörös vércsefiókát sikerült a fészekbe visszahelyezni, illetve ellátni, de sikerült megmenteni 1 erdei fülesbaglyot, 1 szürkegémet, mezei veréb fiókákat, 1 héját, 1 törpegémet, molnárfecske, füstifecske és sárgarigó fiókákat, 2 egerészölyvet, 1 kuvikot, valamint denevéreket és siklókat fogtak be a szakemberek.