Sóoldat helyett fertőtlenítővel kezeltek egy nőt a Szigetvári Kórházban, válságos az állapota

2020. május 28. 10:14 2020. máj. 28. 10:14

Válságos állapotban kezelnek egy asszonyt Pécsett, mert sajtóinformációk szerint a Szigetvári Kórházban a műtét előtt összecserélhettek két üveget, ezért sóoldat helyett fertőtlenítőt használtak. Az ügyben a rendőrség eljárást indított, lapunk kereste a PTE-t a beteg állapota kapcsán.

Az esetről az ATV számolt be szerda este. Mint írták, a 42 éves csurgói asszonyon nőgyógyászati műtétet végeztek, a feltárt szakaszt azonban nem sóoldattal, hanem erős fertőtlenítőszerrel mosták át, mert előzőleg összecserélhettek két üveget. A csatorna úgy tudja, a műtős személyzet egyik tagja a  történtek után összeomlott, kórházban kezelik az eset óta.

A riport szerint a Szigetvári Kórházban hírzárlatot rendeltek el. Az intézmény annyit közölt a csatornával, hogy jelenleg is zajlik egy belső és hatósági vizsgálat is, a kórház együttműködik a hatóságokkal. A cikk szerint a rendőrség ismeretlen tettes ellen foglakozás körében elkövettet gondatlan veszélyeztetés miatt indítottak eljárást az ügyben.

A nő jelenleg a Pécsett, az intenzív osztályon van, állapota válságos. Lapunk csütörtök délelőtt kereste a Pécsi Tudományegyetemet, amint választ kapunk, beszámolunk róla.

Halállal is végződhet

Az ATV-nek Késmárky András sürgősségi szakorvos azt mondta, a hiba súlyos következményekkel jár, akár halállal is végződhet, a fertőtlenítőszer összetevői és annak bomlási anyagai ugyanis az emberi szervezetre nézve súlyos fenyegetést jelentenek.

Meggyes Attila ügyvéd azt mondta a híradónak, hogy amennyiben bebizonyosodik, hogy foglalkozás szabályainak a megsértésével következett be az eset, és a sértett egészségromláshoz vezetett, három év szabadságvesztéssel büntethető az elkövető.

A csatorna megszólaltatta Káplár Mátyás pszichológust is. A szakember elmondta, mivel az egészségügyi dolgozók egy-egy hibáján akár emberéletek is múlhatnak, az ilyen esetek súlyos depressziós, traumatizált állapotot válthatnak ki az érintettekből, melyek miatt akár kórházi kezelésre is szorulhatnak, akár poszttraumás stressz is kialakulhat náluk.

11:06 - Frissítés

Lapunkkal a Pécsi Tudományegyetem azt közölte, hogy a beteg személyiségi jogaira való tekintettel a PTE Klinikai Központ nem adhat tájékoztatást az állapotáról.

Forrás: Pécsi STOP/ATV