Szélviharral, zivatarokkal fut be délután a hidegfront, figyelmeztetés a Dél-Dunántúlon

2020. július 11. 09:49 2020. júl. 11. 09:49

Egy markáns hidegfront söpri ki a kánikulát szombat délután, a meteorológiai szolgálat zivatarokra, erős széllökésekre figyelmeztet, a prognózis szerint régiónknak is kijuthat az égzengésből és a szélviharból.

Délelőtt túlnyomóan derült, száraz idő várható, kora délután, a legmelegebb órákban 30-35 fokot mutathat a hőmérő.

A folytatásban aztán az előrejelzés szerint befut a hidegfront, északnyugat felől egyre nagyobb területen fordul át a délies irányú szél északnyugati, északi irányba (a délkeleti országrészben csak az esti órákban) és megerősödik, délutántól a Dunántúlon, estétől pedig az északkeleti országrészben viharossá (70-90 km/h) is fokozódik. 

Forrás: met.hu

Kiemelten a Dunántúli-középhegység területén és a Balaton térségében 90 km/h körüli széllökések is előfordulhatnak. A késő esti órákra némileg veszít erejéből a légmozgás, de erős lökések (40-60 km/h) még vasárnapra virradó éjszaka is lehetnek.

A délutáni óráktól kezdve északnyugat felől elszórtan lehet számítani zivatarok kialakulására, - nagyobb eséllyel nyugaton, délnyugaton, illetve az Északi-középhegység térségében - itt egy-egy hevesebb zivatar is kialakulhat. A záporok, zivatarok legkésőbb (a vasárnap éjjeli órákban) a délkeleti országrészt érhetik el, így ott szombaton zivatarok kialakulásának kicsi az esélye. A zivatarokat elsősorban viharos széllökés (60-80 km/h), esetleg jégeső, valamint az Északi-középhegység térségében akár felhőszakadás (helyenként > 20-30 mm) is kísérheti.

A hidegfront előterében az Alföldön még szombaton is marad a hőség, több helyen 25 fok feletti, délkeleten néhol 27 fok körüli napi középhőmérséklettel.

(Címlapkép: Pécsi STOP)

Forrás: Pécsi STOP