Szeptember végére 2,1 milliárdra hízott a PTE tartozása

2019. október 26. 13:38 2019. okt. 26. 13:38

Szeptember végére a 2 milliárdos határ fölé emelkedett a Pécsi Tudományegyetem tartozásállománya.

A Magyar Államkincstár legfrissebb adatai szerint tovább növekedett a Pécsi Tudományegyetem tartozásállománya. Mint ismert, idén februárban még csak 241 milliós tartozással bírt az intézmény, ez március végére 422, április végére 666, május végére 960 növekedett, június végén pedig már átlépte a milliárdos határt (1,202 milliárd forint).

A növekedés azonban nem állt meg, július végén már 1,546 milliárdon állt a mutató, ami augusztus végére 1,836 milliárdra nőtt, de szeptember végére sikerült a kétmilliárdos határt is átlépni (2,148 milliárd forinttal).

A napi.hu cikke szerint az egészségügyi intézményeknél országosan 58 milliárd forinton állt a tartozás szeptember végén, ami az augusztusi adatokhoz képest 5 milliárd forintos növekedést jelent. Ebből az összegből a szállítók-szolgáltatók felé fennálló tartozás 57,7 milliárd forint.

"Az idei, durván meglóduló havi növekedés eredményeként a szeptember végi 58 milliárdos lejárt adósság már 4 milliárddal több, mint egy éve november végén, amikor a konszolidáció előtti utolsó hónapban még "csak" 54,5 milliárd forinttal tartoztak a kórházak"

- olvasható a cikkben.

A lap szerint az előző években a kórházak mindig számíthattak arra, hogy év végén a kormányzat kiegészítő támogatásokkal kisegíti őket, nemrég azonban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter más hangot ütött meg:

"A kórházi adósság helyzetével ez lehet az utolsó év, amikor előáll, hogy utólag kellett pótolni a kasszát. Az adósság felelősét minden esetben meg kell találni, ha az az intézményvezető, akkor vezetőváltásra van szükség. Strukturális hibák is lehetnek."