Szigorúbb lesz az élet a koronavírus miatt a PTE kollégiumaiban

2020. augusztus 12. 16:13 2020. aug. 12. 16:13

Pre-triázs kérdőívekkel, önkéntes karanténnal, a közösségi helyiségek rendszeres fertőtlenítésével, szigorított belépéssel igyekszik megelőzni az őszi egyetemi szemeszterben a Pécsi Tudományegyetem, hogy a kollégiumokban beinduljon a koronavírus-járvány. Az egyetem azt viszont nem tervezi, hogy nem csökkentik a járványhelyzet miatt a kollégiumok lakólétszámát.

Vészesen közeleg a szeptember, és vele együtt az iskolakezdés is, amely egyelőre úgy tűnik, hogy a hagyományos módon fog indulni az alap- és középfokú oktatásban, de az egyetemeken is erre készülnek jelenleg.

A Pécsi STOP a szemeszterkezdés kapcsán megkereste a Pécsi Tudományegyetemet, hogy milyen kihatása van a járványos helyzetnek a kollégiumi szálláshelyek számára, tervezik-e, hogy esetleg kevesebb létszámot engednek be az épületekbe. Arra is rákérdeztünk, hogy jelenleg hány férőhelye van a PTE-nek a pécsi, szekszárdi, kaposvári, szombathelyi és zalaegerszegi képzési helyein. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy egy kollégiumi létszámcsökkentés esetén az egyetem milyen formában segítené azokat a hallgatókat, akik jogosultak kollégiumi helyre, de a csökkentett keretlétszám miatt esetleg nem férnének be.

A PTE az alábbi választ küldte, amelyet változtatás nélkül közlünk:

"Az egyetem számára fontos a hallgatók biztonsága a kollégiumokban is, ezért ahogy eddig, a jövőben is minden lehetséges intézkedést megtesz ennek szolgálata érdekében. Ennek megfelelően kollégiumainkban szigorított beléptetést (személyazonosság-ellenőrzést, ki- és belépésről bejegyzést) vezettünk be, amelyet az egészségügyi kockázatok megszűnéséig fenn kívánunk tartani.

A közösségi helyiségek használatának feltételeit szigorítottuk, egyes helyiségtípusok használatát pedig az egyidejűleg bent tartózkodó személyek számától függően, korlátozottan tettük elérhetővé.

A beköltözést megelőzően a hallgatók által kitöltött ún. pre-triázs íven benyújtott nyilatkozat alapján mérjük fel az egyén beköltözésével felmerülő kockázatokat. A felmérés eredménye alapján a beköltöző akár önkéntesen karanténba is vonulhat a beköltözés utáni első két hétben – ha az általa tett nyilatkozat szerint járványügyi szempontból jelenléte kockázatot jelenthet a kollégiumi közösségre. 

Nem tervezzük a lakólétszám csökkentését.

A szociális távolságtartást, mint általános szabályt a kollégiumokra speciális formában alkalmaztuk és fogjuk alkalmazni. Ezen elsősorban a kontaktok minimalizálását és az egymással nem szoros közelségben élők találkozásainak ritkítását értjük, valamint azt, hogy a közös használatú felületeket sűrűn fertőtlenítjük és korlátozás nélkül adunk lehetőséget a kézfertőtlenítésre"

- olvasható a PTE közlésében.

Az egyetem a válasza mellé mellékelt egy táblázatot is a 2020/2021-es tanévre vonatkozó részletes férőhelyszám-tervezettel, és a férőhelyek jogcím szerinti megoszlásával.

A táblázat alsó soraiból kiolvasható, hogy míg a 2019/2020-as tanévben 3944 darab volt az összes férőhelyek száma a PTE kezelésében (ebben benne vannak a pécsin kívül más városokban található szállások számai is), a 2020/2021-es tanévre 3726 főre tervezték csak a férőhelyeket (ez 218 fős csökkenés). A 2020/2021-es tanévben a 3726 főre elég férőhelyből a hallgatóknak 2604 főnyi férőhely jut, a többi más jogcímek alá van besorolva (tavaly 2706 főnyi hallgatói férőhely volt a kollégiumokban).

A két tanévre szóló számok közti eltérést információink szerint az okozza, hogy a Hunyor Diákszállóból nővérszálló lett.

A kép jobb klikk, "Kép megnyitása új lapon" paranccsal nagyítható.

Fotó: PTE

 

 

Címlapkép: Pécsi STOP

Forrás: Pécsi STOP/PTE