Szinte mindenki nyert Baranyából a minisztérium pályázatán idén

2013. május 9. 08:40 2013. máj. 9. 08:40

A tavalyi évhez képest idén a határidőt tartva hirdette ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma a 2013-as évre az előadó-művészeti szervezetek számára kiírt működési pályázatok eredményeit. Baranyából a jól ismert pályázókon kívül olyanok is nyertek, akik évek, évtizedek óta működnek, de tavaly nem támogatta őket a minisztérium.



Idén is több kategóriában pályázhattak az ország előadó-művészeti szervezetei az Emberi Erőforrások Minisztériumánál működési célú támogatásra, a minisztérium pedig okulva a tavalyi év kifizetési késlekedésből, 2013-ban betartotta a pályázat kihirdetésének dátumát, azaz április harmincadikát. (Az más kérdés, hogy a kifizetéseknél is tartják-e a határidőket - a szerk.) A nagy bizonytalanságot az akkor még nemzetgazdasági miniszter Matolcsy György tavalyi megszorító csomagjai okozták a kulturális, és egyéb más területeken. A tavalyi kifizetések késlekedése az akkor még létező kategóriába sorolt előadó-szervezetek közül a VI.-ba tartozók - alternatívnak is nevezett társulatok - nagy többségét hajtotta a csőd és megszűnés közelébe.
Baranyából többek is pályáztak a működési támogatásokra az összesen hat nagy kategóriában: befogadó színházak, forgalmazó szervezetek; szabadtéri színházak; színházi szervezetek (több alkategóriával); táncszervezetek; zenekar-énekkar; nemzetiségi színházak.



A színházi kategórián belül három alcsoportot határozott meg a minisztérium: alkotóműhely színház, produkciós színház, és játszóhellyel rendelkező társulat. A produkciós színházak között Pécsről az Apolló Kulturális Egyesület és az Alternatív Színházi Műhely Alapítvány ugyanannyi ponttal (162) ugyanakkora összeget (4-4 millió forint) nyertek el. Az Apollósok tavaly is pályáztak, akkor azonban csak olyan pályázaton nyertek, melyet pesti társulatok vidéki bemutatkozására fordíthattak, működési támogatást nem kaptak.

Az Alternatív Színházi Műhely alapítvány a Janus Egyetemi Színházat (JESZ) takarja, tavaly ők sem nyertek a pályázaton, holott pontszámaik szerint már a támogatási határ fölött voltak. A JESZ, amellett, hogy a pécsi kulturális élet szerves részét képezi, évi rendszerességgel szervezte és szervezi az Egyetemi Színházak Fesztiválját.

Tavaly mindkét társulatvezető (Tóth Zoltán az Apollótól, Mikuli János a JESZ-től) hasonló véleményt fogalmazott meg a pályáztatással kapcsolatban: nem látják Pestről a munkásságukat, hiába számítanak tényezőnek Pécsen.

A produkciós színház kategóriában Baranyából a Nagykozárra bejegyzett FORTESZ-VARESZ Művészeti, Szolgáltató és Kereskedő Nonpr. Közh. Kft. nyert 3 millió forintot 148 ponttal. A Kft. az Ördögszekér Kompánia bábtársulást takarja, melyet Rozs Tamás (a Szélkiáltó Együttes tagja) és Varga Orsolya bábjátékos működtet.

A játszóhellyel rendelkező társulat alkategóriában a Pécsi Harmadik Színház Nonprofit Kft. nyert el 26 millió forintot 233 ponttal, az összeg az alkategória legnagyobbja. A másik pécsi nyertes a MárkusZínház Közhasznú Alapítvány 161 ponttal, mely 3 millió forintos támogatást jelent. Tavaly egyedül ez a színház kapott támogatást az államtól (2 millió forintot).

A nemzetiségi színház kategóriában a baranyai megyeszékhelyről a Pécsi Horvát Színház kap idén állami támogatást, 28 millió forintot és 131 pontot ért a pályázata.

A szabadtéri színház kategóriában az Ördögkatlan Fesztivál Egyesület nyert 4 millió forintot (201 pont), de az itt is pályázó Pécsi Horvát Színházat (akik a nyári színházért felelősek) pályaművét érvénytelennek nyilvánították, az indoklás szerint "ugyanarra a pályázati célra két pályázat nem nyújtható be".



A zenekarok-énekkarok kategóriában a pécsi Glatt Ignác Hagyományőrző Közhasznú Egyesület 1 250 000 forintot nyert, az ugyanebben a kategóriában induló Pécsi Zeneszív Egyesület pályázatát érvénytelennek nyilvánította a bírálóbizottság, a következő indoklással: "nem tartozik a kedvezményezettek körébe, nincs regisztrálva".

A táncszervezetek kategóriában Pécsről a Misina Kulturális- és Táncegyesület indult az alkotóműhely alkategóriában, de nem nyertek el támogatást. A néptáncegyüttest tavaly is elutasították, akkor ők is - hasonlóan az Apolló és a JESZ vezetőihez - úgy vélekedtek, kevés szerep jut a pályázatokban a vidéki együtteseknek.

Forrás: Forrás: Pécsi STOP/Emberi Erőforrások Minisztériuma