Szövetségbe hív mindenkit és elképesztő vállalást tett a mohácsi polgármesterjelölt

2019. október 7. 14:49 2019. okt. 7. 14:49

Mélyen megrendítette Szekó József halála Csorbai Ferenc mohácsi szocialista polgármesterjelöltet. Óriási rajta a nyomás, akkora lett a városban a politikai hisztéria, hogy gyermekeit fenyegetik az iskolában, gyalázkodó üzenetek sokaságát kapja, pedig fontos közös projekteken dolgozott együtt az elhunyt polgármesterrel. Most szövetségbe hív mindenkit, akinek fontos a város fejlődése, működőképessége, és olyan vállalást tett, amire még nem volt példa idehaza.

Szekó József halála után Csorbai Ferenc, az MSZP jelöltje maradt az egyetlen aspiráns a mohácsi polgármesteri címre. Csorbai képviselő a lassan véget érő ciklusban, és bár a testület többségét a Fidesz adta, ő maga nem volt hangos ellenzéki. Az a hír járja Mohácson, hogy maga Szekó József kérte fel: induljon polgármesterjelöltként.

A szocialista aspiráns elmondta: a hír alapvetően igaz. Személyesen kereste meg a nemrég tragikus hirtelenséggel elhunyt polgármester, vélhetően azért, alkalmasnak tartotta a pozícióra. A Fidesz egyik bástyájának tartott városban az MSZP-n kívül most a DK-Jobbik-Momentum alkotta összefogás adja az ellenzéket. Ám ők nem állítottak polgármesterjelöltet.

Ami azt illeti, a Fidesz részéről sem akadt senki, legalábbis eddig, aki alkalmasnak érezte volna magát a pozícióra, hiszen ha lett volna, ott lenne az ő neve is a szavazólapon, egy demokratikus ország demokratikus versenyében bárki megméretheti magát. Felmerül a kérdés, hogy aki eddig nem érezte magát alkalmasnak a város vezetésére, abban mi változott meg hirtelen.

A tragikus módon elhunyt polgármester azért tartotta fontosnak, hogy a szocialista jelölt induljon, mert bár hagyományosan egymással szembe menő pártok tagjai, Csorbaival igen jól lehetett együtt dolgozni. A baloldali jelölt együttműködő voltát mások is megerősítik, de ő sem titkolja: neki mindig Mohács érdeke volt az első. Társával együtt tárták például Szekó elé még a mostani ciklusban az elképzelést, hogy a Mohács-Bóly-Pécs tengelyen klaszter fogja össze azokat a vállalkozásokat, amelyek tudnak nukleáris erőművi környezetben dolgozni, ami Paks 2 előrehaladtával egyre nagyobb jelentőséggel bírhat.

Az ügy nem csak Szekó tetszését nyerte el, de a Paks 2-ért felelős miniszerét is, az ezzel kapcsolatos megbeszélésen a mohácsi képviselő-testületet Szekó József és Csorbai Ferenc képviselte, de jelen volt többek között a helyi kamara és az ipartestület elnöke is.

- Az elmúlt öt évben arra törekedtem, hogy ügyek mentén a lehető legnagyobb egyetértésben tudjunk együtt dolgozni a választókért és a városért – mondta Csorbai. - Szekó József halála, mint sok más mohácsit, engem is mélyen megrendített. Ezért is ért váratlanul, és megdöbbenéssel fogadtam azt a szennyáradatot, ami már a polgármester úr halála napján elkezdett dőlni egyes jobboldali sajtóorgánumokból és azonnal kettéosztotta a várost.

A váratlan haláleset után óriási nyomás nehezedett a jelöltre, ugyanis gyorsan kiderült: a Fidesz új aspiránst nem állíthat, Csorbai egyetlen érvényes szavazattal is győz. Vannak, akik azt mondják: vissza kell lépnie, mert így tisztességes, bár a lemondásra igazi érveik nincsenek. Mások szerint viszont ha visszalép, azt a nem kevés mohácsit árulja el, akik alkalmasnak tartották a feladatra, ezért jelölték a posztra. Hatalmas vihar kerekedett, ami már a jelölt gyermekeit sem kíméli: előfordult, hogy politikai odaszólásokkal vegzálták őket iskolatársaik.

Csorbai Ferenc

Az amúgy csendes ellenzéki jelölt értetlenül áll a kialakult helyzet előtt. Tősgyökeres mohácsi család sarja, sváb gyökerű módos családba született, majdnem negyed évszázada maga is cégeket vezet. Rendezett családi háttérrel bír, három gyermek édesapja. Utóbbiak mind egyházi iskolába járnak, a család is generációkra visszamenően hívő katolikus, tagjai között kiemelkedő egyházi férfiúk is vannak – most mégis megpróbálják rásütni az egyházellenes jelzőt a mohácsi polgármesterjelöltre. Csorbai Ferenc tagja a mohácsi iparkamara vezetésének, civil szervezeti vezető, rendszeresen vesz részt jótékony megmozdulásokon – agilis és jó szívű emberként ismerik.

- Véleményem szerint Mohácson, a képviselő-testületben nincs helye a pártpolitikának – mondta Csorbai Ferenc. - Szekó Józsefet sem fideszes politikusnak tartották a városban, hanem minden mohácsi polgármesterének.

Csorbai elmondta: csapatjátékosnak tartja magát, a választáson induló jelölttársai, akik között van vállalkozó, édesanya, közös képviselő, mind jól ismerik körzetük baját, bánatát és örömét, jó szívvel ajánlja mindannyiukat. Ám őket sem párthovatartozásuk, hanem felkészültségük miatt tartja alkalmasnak.

Programjuk is szilárd elképzelések mentén forrt ki. Szekó József munkája rendkívüli mennyiségű uniós forrást hozott a városba, meglódult a város infrastrukturális fejlődése, a követők dolga, hogy ezeket megtöltsék tartalommal. Fontos cél a város közéletének társadalmasítása, a nyilvánosság minél szélesebb bevonása a döntéshozatalba. Fontos cél, hogy a környezetért, a klímáért mindenki megtegye és megtehesse, ami helyben lehetséges. A baloldali csapat egyik konkrét elképzelése, hogy a két legnagyobb nemzetiség, a német és a horvát tagjai óvodától középiskoláig helyben saját iskolát kapjanak.

- Aki megkérdőjelezi a lokálpatriotizmusomat, szívesen látom, mondja a szemembe – mondta Csorbai. - Meggyőződésem, hogy az előző öt évben már bizonyítottam, hogy ellenzékiként is lehet tenni a városért, felülemelkedve a pártpolitikán. Most ezt kérem mindenkitől, aki bekerül majd a mohácsi képviselő-testületbe. Szövetségbe hívok mindenkit, aki Mohácsért, a városért akar dolgozni, és ahogyan Szekó József vagy jómagam is, többre tartja a közös munkát, mint a pártérdekeket, a megosztottságot, a hangulatkeltést. Én nem hiszek az egyszemélyi vezetésben, csak a csapatmunkában. Egy olyan csapatban, amelyik a városunkért dolgozik, pártpolitikától függetlenül. Itt kell megjegyeznem: ebben a csapatban a polgármesteri hivatal és intézményrendszer minden tagjára is számítok. Aki azzal riogatja ezeket az embereket, hogy majd most nagy kirúgások lesznek, az álhírekkel ijesztget: minden tekintetben a szekói utat folytatom.

Az a híresztelés is lábra kapott Mohácson, hogy a hithű fideszes szavazók akkor járnak el helyesen, ha el sem mennek szavazni, vagy szándékosan elrontják a szavazólapot, érvénytelen voksokat adnak le. Csorbai Ferenc ezzel szemben arra kér mindenkit, függetlenül attól, hogy kire szavaz, hogy legyen ott az urnánál október 13-án.

A békés közös munka mellett az MSZP jelöltje olyan vállalást is tett, amire Magyarországon emlékezetünk szerint nem volt még példa.

- A nyilvánosság előtt vállalom, hogy amennyiben a választópolgárok nem tartanak méltónak, ha nem kapok kellő felhatalmazást, le fogok mondani – mondta Csorbai Ferenc. - A képviselő-testület hat hónap múlva kezdeményezheti leghamarabb feloszlatását, de nekem nem célom felesleges adminisztratív terheket róni a városra. Ha nem tudom elnyerni a mohácsi polgárok és a képviselők többségének bizalmát, az fél év alatt kiderül, ebben az esetben pedig a város és családom jól felfogott érdekében is távozom a tisztségből, Mohács pedig új polgármestert választhat magának úgy, hogy közben a képviselő-testület a helyén marad és szeretett városunk kis időre sem lesz gazdátlan.

 

Szerző: Barabás Béla

Forrás: Pécsi STOP