Teljesen új, zöld köntöst kapott a Diana tér

2024. március 27. 13:34 2024. márc. 27. 13:34

A Diána téri zöldterület rekonstrukciója 2023 szeptemberében indult, és a kivitelezés mostanra fejeződött be. A projektzáró eseményen bejelentették, hogy a felújított piac (melynek az épülete már áll) hamarosan megnyitja kapuit.

Dr. Schmuck Roland (MSZP - Pécs Jövője Frakció), a terület önkormányzati képviselője azzal nyitotta meg az átadóünnepséget, hogy bár a covid nem könnyítette meg a projekt 2021 óta elkezdett útját, ebben az időszakban is hasznosan töltötték el az idő a leállás ellenére és mindenbe bevonták a lakosságot, ezen igények alapján újulhatott meg ez a közösségi tér Kertvárosban.

"Már a 2019-es kampányban ígéretet tettem arra, hogy meg fogjuk újítani a piac épületét, e mellé jött be az, hogy a zöldterületet is tegyük rendbe. Amikor a világjárvány miatt minden leállt, egy innovatív megoldással ötletbörzét hirdettünk, amely során arra voltunk kíváncsiak, a környék lakói milyennek képzelik el a Diána tér jövőjét. A nagy többség azt szerette volna, hogy a zöldterület maradjon is zöldterület, és egyfajta rekreációs funkciót töltsön be" - mondta stábunknak a képviselő.

2023 szeptemberében indult meg a munka, amelyet a rendelkezésre álló 200 millió forintos pályázati forrásból finanszíroztak. A téren számos új fa és cserje került elültetésre, emellett a kutyafuttató és a focipálya is megújult. Ezen kívül szinte az egész területen füvesítés történt, azonban sok helyen még óvatosan kell bánni a talajjal, a gyep ugyanis még nem nőtt ki mindenhol, azonban miután még inkább bezöldül a terület, akkor is a fű erősödése is időbe telik.

Fotó: Pécsma

 

A projekt keretében apró cserepes virágokat is osztottak, melyet a részvevők el is vihettek, hogy hozzájáruljanak Pécs további zöldítéséhez. Az eseményt követően a növényeken a környéken élőknek osztogatták szét. A Diana téri projekt mellett tehát az egyén is hozzájárulhat ahhoz, hogy egy zöldebb, élhetőbb és egészségesebb terület jöhessen létre Kertváros egyik legforgalmasabb részén.

A zöldítésről és a projekt menetéről Csúcs Zoltán, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója árult el néhány szót a tájékoztatón:

"A kivitelező tavaly nyáron kezdte el a munkát, és most márciusban le is fog zárulni. A hatósági szemrevételezése már megtörtént az épületnek, most a használatba vételi engedély kiadása van épp folyamatban, de reményeink szerint pár napon belül erre is sor kerül. Utána az ideiglenes árusítóhelyekről beköltözhetnek az megújult épületbe az árusok is."

 

Ha tehát minden a terv szerint alakul, akkor napokon belül visszatérhet minden a régi kerékvágásba egy sokkal korszerűbb, modernebb és zöldebb köntösben.

A 'Nevkó' diákjai is részt vettek a zöldítésben

 

Kiemelt fotó: Pécsma