Teljesen új kompozícióba rendezik a legendás szoborcsoportot Dombóváron

2019. március 11. 08:13

Új kompozícióba rendezik a dombóvári Szigeterdőben álló Kossuth-szoborcsoportot, amelynek másolatát 2014-ben állították fel az alkotás eredeti helyén, a budapesti Kossuth téren. Pályázati pénzből, 130 millióból kap a terület vadonatúj külsőt.

A szobrok jelenleg esetlegesen helyezkednek el a Szigeterdőben, egy körülbelül 4100 négyzetméteres területen. A Szigeterdei közösség tér kialakítása során a Magyarország első felelős kormányának tagjait ábrázoló alkotásokat a magyarság küzdelmeit ábrázoló, szintén a kompozíció részét képező csoport mellett, egy 17 méter sugarú körben helyezik el - közölte a város önkormányzata az MTI-vel.

A sokalakos együttessel szemben áll majd Kossuth szobra, mellette Eötvös József, Széchenyi István, valamint Batthyány Lajos és Szemere Bertalan, a relief mellett Esterházy Pál, Klauzál Gábor, illetve Deák Ferenc és Mészáros Lázár alakja. A terület rendezvénytér is lesz egyben.

Az áthelyezéshez restaurálási terv is készült. A szobrok felületét megtisztítják, darabokra bontják, majd új helyükön összeillesztik őket. A költségvetéstől függően helyreállítják a ruskicai márványból készült alkotásoknak az anyag romlása miatt bekövetkezett torzulásait - mondta Gyergyák János, Dombóvár főépítésze.

Horvay János (1874-1944) szoborcsoportját 1927-ben állították fel Budapesten, a Kossuth Lajos téren. A monumentális kompozíciót 1951-ben elbontották, 1959-ben Dombóvárra szállították, és 1973-ban helyezték el a szigeterdei parkban. A kompozíció másolatát 2014. március 15-én avatták fel a Kossuth téren.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 135 millió forintos támogatásával kezdődő projekt keretében megújul a 4,5 hektáros terület növényzete, és új szabadidős tereket alakítanak ki a Szigeterdőben. A pénz a Helyi Akciócsoportokat támogató keretből származik, a szoborcsoport méltó elhelyezése a dombóvári HACS-programok zászlósprojektje.

Tavaly derült ki, hogy a budapesti Kossuth-szoborcsoporthoz tartozó eredeti kőtáblát a zalaegerszegi felszabadulási emlékmű elbontásakor találták meg. Petőfi Sándor Élet vagy halál! című versének kezdősorainak szövegtagolása, a betűméret, az arányosság alapján bizonyossá vált, hogy a kőtábla a Horvay János által alkotott Kossuth-szoborcsoport része a tábla – írta június végén az MTI. A szoborcsoportot 1927. november 6-án avatták fel Budapesten, a Kossuth téren. A műalkotás a Rákosi-korszakban "szalonképtelenné vált", melankolikusnak találták, ezért 1951-ben elbontották és feldarabolták.

A szobrokat egy ideig a Kerepesi temetőben őrizték, majd 1959-ben Dombóvárra vitték. Az ötvenes években gyakori volt, hogy a régi emlékművek szétbontásából származó, jól megmunkált anyagot újra felhasználták. Horvay János alkotásának eredeti kőtáblája valószínűleg így kerülhetett Zalaegerszegre, ahol több mint egy fél évszázadon át rejtve maradt.