Többmilliárdos adócsalási üggyel vádolt vállalkozóval pózolt a pécsi fideszes polgármesterjelölt

2024. június 3. 20:30 2024. jún. 3. 20:30

Csizmadia Péter, a Fidesz pécsi polgármesterjelöltje is részt vett az idei Békemeneten, ahol a résztvevőknek jutott pálinka, Szarka Tamás, hosszúra nyúlt háborúellenes előadás a Nemzeti Színház színészeitől és „Viktor, Viktor”-tól könnyekig hatódott Orbán is. A menet résztvevői, így a pécsi “delegáció” is busszal és vonattal, az országgyűlési képviselőikkel és polgármesterjelöltjeikkel kiegészülve érkeztek a Lánchíd pesti hídfőjéhez. Arról viszont eddig nem esett szó, hogy a Fidesz pécsi polgármesterjelöltje kivel vonult vidáman az ominózus eseményen.

Csizmadia Péter, a Fidesz pécsi polgármesterjelöltje büszkén tett közzé közösségi oldalán fényképeket a jubileumi Békemenetről. Szerkesztőségünk egy ilyen posztra lett figyelmes, ahol hozzászólásban egy illető a következőket fogalmazta meg: 

forrás: facebook

 

Ezután szorgos kutatómunkába kezdtünk és kiderítettük: 

A Fidesz pécsi polgármesterjelöltjével együtt pózoló férfi egy olyan személy, akit egy közel négymilliárdos áfacsalással vádolnak és aki korábban, további 5 gyanúsítottal együtt került előzetesbe ezen ügy kapcsán.

forrás: facebook

 

A történet bővebben:

A Pécsi Járásbíróság 2019. október 3-án elrendelte hat férfi letartóztatását különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettének és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználása vétségének alapos gyanúja miatt egy hónapra – olvasható a Pécsi Törvényszék honlapján. Ezen hat férfi egyike az a N.A. Csaba , akivel együtt vonult Csizmadia Péter. 

 

A nyomozás eddigi adatai szerint egy összehangoltan működő bűnszervezet 2017. és 2019. között közel 18 milliárd forint értékben szerzett be mobiltelefonokat külföldről, a nemzetközi szabályok előírásainak megfelelő nettó áron, melyek egy baranyai kft-hez kerültek. A beszerzés nem a kft nevében zajlott, hanem erre, az adófizetési kötelezettség jogosulatlan kijátszása céljából úgynevezett köztes cégeket használtak fel. A bűnszervezet az állami adóhatóság megtévesztésével, valótlan nyilatkozatok megtételével, rendszeres haszonszerzésre törekedve, az áfa jogosulatlan visszaigénylésével összesen 3.878.976.469 forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek. A letartóztatott gyanúsítottak az érintett cégeknek részben ügyvezetői, részben alkalmazottai. A cselekményeket három gyanúsított társtettesként, hárman bűnsegédként követték el a gyanú szerint.

 

A bíróság szerint tartani lehet attól, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén megszöknének, elrejtőznének, a büntetőeljárásban résztvevő más személyek befolyásolásával, bizonyítási eszközök illetve elektronikus adatok megsemmisítésével vagy elrejtésével megnehezítenék a bizonyítást, vagy annak meghiúsítására törekednének.

 

Fontos, hogy az ügyész a bíróság végzését tudomásul vette, valamennyi gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be, így a bíróság határozata nem végleges. Ezért az ügy mai napig nem tekinthető lezártnak. 

 

Mindenesetre felmerül a kérdés, hogy Csizmadia Péter tényleg jó ötletnek tartja, hogy ilyen emberekkel vonulgat és pózol a békemeneten? Hány ilyen ember veszi körül még a Fidesz pécsi polgármesterjelöltjét? 

 

Hiszen ott van például Bánki Erik is, akit a pécsi Fidesz prominens háttérembereként tartanak számon. Ő az, aki az első sorból hallgathatta végig Csizmadia Péter előadását és ő az, akiről nemrég kiderült, hogy a pécsi buszper harmadrendű vádlottja 52 millió forintot utalt a fideszes képviselő cégének

 

forrás: facebook/youtube

 

Szerkesztői vélemény: 

 

Bravó polgármesterjelölt úr! Szépen megválogatja, hogy kikkel vállal sorsközösséget! De véleményünk szerint addig jó, ameddig csak fotózkodik, cseverészik velük, és nem a várost vezetve, a pécsiek kárára ötletelget azon esetlegesen, hogy hogyan tudja segíteni az adott illetők jövőbeni korrupciógyanús ügyleteit.