Újabb fordulat a Volvo-ügyben: Ötvenmilliót utalt a per elítéltje a fideszes Bánki Erik cégének számlájára

2024. május 31. 17:59 2024. máj. 31. 17:59

A Pécsi Ítélőtábla áprilisi döntése jelentős fordulatot hozott a pécsi Volvo-ügyben. A másodfokú bíróság hatályon kívül helyezte az elsőfokú kaposvári ítéletet, és új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot. Akkori cikkünk részletesen beszámolt a dr. Krémer László által ismertetett végzésről és annak részletes indoklásáról, amelynek írásos változatát megtekinthette a Pécsma.

Olyan nagyszámú és olyan szintű problémák merültek fel, hogy nemcsak új eljárásról hoztak határozatot, de az ügyet rendkívüli módon nem is az első fokon eljáró Kaposvári Törvényszékre, hanem a Szekszárdi Törvényszékre továbbítják. A Pécsi Ítélőtábla háromfős tanácsát vezető dr. Krémer László által felolvasott indoklás szerint a tényállás teljes egészében feltáratlan maradt. A bíró arra is felhívta a figyelmet, hogy az elsőfokú tárgyaláson egyes tanúk kihallgatása formális volt, a vallomások nem feleltek meg az életszerűség követelményeinek, illetve az ellentmondásokkal sem szembesítették őket.

 

De mi is az a Volvo-gate?

Korábban számos cikkben foglalkoztunk az üggyel bővebben, de röviden a pécsi buszbeszerzési botrány lényege az, hogy amikor 2015-ben lecserélték a buszflottát, a városi tömegközlekedést fenntartó Tüke Busz több százmillió forinttal többet fizetett használt Volvo buszokért, mint az eredeti ajánlatban szerepelt. Az extra költség nagy része egy közvetítő cégnél landolt, amely valójában nem végzett érdemi munkát a folyamatban. Ennek eredményeképpen Pécsnek körülbelül 700-850 millió forintos kárt okoztak). A korrupciós pénzt Hollandiában próbálták tisztára mosni.

Szerkesztőségünk kiderítette, hogy Dél-Dunántúl egyik, ha nem a legnagyobb korrupciós botrányában az akkori városvezetés részéről Csizmadia Péter, a Fidesz jelenlegi, pécsi polgármesterjelöltje is jócskán benne lehetett (későbbiekben hosszan taglaljuk, hogy miért gondoljuk így). Úgy tűnik a Fidesz csak olyan polgármesterjelölteket tud a helyieknek ajánlani, akiket számos botrány vesz körül (ugyanis Vári Attila, ex-polgármesterjelölt is tele volt hasonló ügyekkel)
Mint lapunkban megírtuk, a per során több befolyásos kormánypárti politikust kihallgattak tanúként, többek között Bánki Eriket. A parlament gazdasági bizottságának elnöke azt vallotta, „koncertre ment” Amszterdamba abban az időben, amikor a Pécs városára nézve előnytelen üzlet megköttetett. Szóval „véletlenül” volt ott és akkor.

A Volvo-botrányról és Csizmadia Péter felelősségéről ebben a cikkünkben írtunk részletesen: Csizmadia Péter felelőssége is felmerülhet Pécs legnagyobb korrupciós ügyében

Ezek közül talán a legfontosabb, hogy tisztázni kell, az önkormányzat és a Tüke Busz vezetői, döntéshozói közül ki milyen információkkal rendelkezett a 3,5 milliárdos hitelfelvételről szóló közgyűlési döntés és a közbeszerzés kiírása előtt. Vizsgálni kell, volt-e köztük olyan, aki rosszhiszeműen, csalárd módon járt el a buszbeszerzés során. A bíróság szerint a több ponton problémás közbeszerzés bonyolítóinak tevékenységét is vizsgálni kell.

A tények:

  • november 25-26-án pécsi delegáció járt Hollandiában, hogy megtekintsék a Volvo Hollandia által eladásra kínált használt Volvo buszokat. A delegáció tagjai között volt P. István, a Tüke Busz akkori igazgató-helyettese és elsőrendű vádlott, aki a bírósági eljárás közben elhunyt; Á. Sándor, a Tüke Busz akkori igazgatója; Cs. András, későbbi másodrendű vádlott, aki állítása szerint akkor mint tolmács vett részt, de később 1,6 millió euró sikerdíjat kapott az ügyletből; valamint M. József Péter, a fideszes pécsi önkormányzat hivatalos gazdasági főtanácsadója és Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő közeli rokona
  • Ugyanezen a megtekintésen részt vett Siebe P., későbbi negyedrendű vádlott, a Bus and Coach nevű holland mikrocég tulajdonos ügyvezetője, amely cég a pécsi önkormányzatnak 650 millió plusz költséget okozott. Az ítélőtábla szerint Siebe P. jelenléte teljesen indokolatlan volt, hiszen ekkor még nem született közgyűlési döntés a buszvásárláshoz szükséges hitelfelvételről, és a közbeszerzést is később írták ki. Jelenléte és a nyomozati anyagban szereplő egyéb tények (e-mailek, vallomások) arra utalnak, hogy a jelenlévők már ekkor tudták, hogy a Bus and Coach közbeiktatásával fog megvalósulni a buszvásárlás.

A bíróság szerint alapvető fontosságú tisztázni, hogy a találkozó résztvevői ismerték-e a Volvo Hungária november 14-ei indikatív árajánlatát, amelyet november 18-án budapesti tárgyalás követett, amin részt vett a Tüke igazgató-helyettese, a cég más vezetői, és Cs. András is.

A bírósági dokumentum szerint Piet T. és Siebe P. IV. r. vádlott már 2014. november 20-án tudta, hogy a Volvo Group The Nedherlands B. V. tulajdonában álló tömegközlekedési járművek a Bus&Coach Trade B. V. közvetítésével fognak a Tüke Busz Zrt.-hez kerülni. Nehezen képzelhető el, hogy a pécsi küldöttség tagjai, köztük P. István Péter I. r. vádlott, Cs. András II. r. vádlott, Á. Sándor vezérigazgató és dr. M. József Péter önkormányzati tanácsadó ne tudtak volna erről, hiszen Siebe P. jelenlétét semmi sem indokolta.

A december 8-án írásban megismételt indikatív árajánlat lényegesen, több mint 600 millió forinttal alacsonyabb volt, mint amekkora összegű hitelfelvételt nem sokkal később megszavazott a pécsi közgyűlés a buszvásárlásra.

Az ítélőtábla szerint tisztázni kell, hogy az önkormányzat különböző döntéshozói, például Páva Zsolt polgármester, vagy a hitelvetélről szóló előterjesztést készítő Girán János alpolgármester, továbbá a Tüke Busz vezetői milyen információk birtokában voltak, és ismerték-e a jóval alacsonyabb indikatív ajánlatot.

A másodfokú bíróság ítéletében egy érdekes részlet is szerepel a harmadrendű vádlottról, P. Endréről, akit pénzmosásért jogerősen elítéltek. A férfiről ismert volt, hogy üzleti kapcsolatban állt Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselővel. Bár Bánkinak formálisan nem volt köze a buszbeszerzéshez, politikai szerepe meghatározó volt a régióban. A per során kiderült, hogy a buszbeszerzési folyamat fontos időszakában Bánki Erik egy napra Hollandiába utazott Csizi Péter alpolgármesterrel. Az ítélőtábla indoklásában szerepel, hogy P. Endre a vádbeli időszakban 52 millió forintot utalt át annak a németországi cégnek a számlájára, amelynek 91 százalékos tulajdonosa Bánki Erik volt. Fontos kérdés lehet, miért utalt P. Endre ennyi pénzt erre a számlára.