Törvénysértés: odavágott a választási bizottság a fideszes polgármesternek

2018. április 16. 08:07 2018. ápr. 16. 08:07

Bár a helyi választási bizottság beérte volna egy kis tyütyűvel, a fellebbezés után a nemzeti szerv már majdnem 700 ezer forintra bírságolta Szekó Józsefet, Mohács polgármesterét, amiért kendőzetlenül a fideszes jelölt mellett kampányolt az önkormányzati újságban.

Arról, hogy a helyi hirdetőújság önkormányzati betétlapjában mekkorát görbített a valóságon a város fideszes polgármestere és a választókerület szintén kormányoldali aspiránsa a kampány hajrájában, magunk is megemlékeztünk.

Amiatt azonban, hogy a mohácsi választópolgárok pénzén megjelenő hasábokon nyíltan a fideszes jelölt mellett kampányolt a polgármester, és maga Hargitai is még két helyen kapott helyet ugyanitt, szemben a többi jelölttel, bejelentés is született. Németh Imre, Szekó régi ellenlábasa előbb a kerületi választási bizottsághoz fordult.

E szerint az, hogy Hargitai egy útátadás és egy Nógrádi Györggyel közös biztonságtechnikai fórum örvén is helyet kapott a lapban, nem volt több, mint hogy az „az elmúlt hét eseményeiről számolt be”. Bírság kiszabását sem tartotta szükségesnek, mert hát „a választási kampányból már csak néhány nap volt hátra, ezért az elkövetés ismétlődése kizárható”.

Németh azonban fellebbezett, és hát a Nemzeti Választási Bizottság már többnek látta az önkormányzati betétlap kommunikációs ámokfutását kampánykópék múló huncutságnál. Az NVB határozata szerint Szekó József megsértette a választási törvény esélyegyenlőségre vonatkozó alapelvét, ezért 690 ezer forintra bírságolta a szervezet, az önkormányzati lapot is tartalmazó hirdetőújság kiadóját pedig további 345 ezer forintra büntették.