Új kerítést kapott a pécsbányai temető - Nem okoznak több kellemetlenséget az erdei vadak a sírkertben

2020. december 2. 10:46 2020. dec. 2. 10:46

Az erdei vadak betörése már régóta problémát jelentett a sírokat látogató hozzátartozónak és az üzemeltető BIOKOM Nonprofit Kft-nek a pécsbányai temetőben.

A sírkertet körülvevő kerítés nyomvonalának hossza kb. 900 méter, ennek közel felén nem volt fizikailag kerítés, de a többi rész is nagyon rossz állapotban volt. Az idők folyamán ugyanis - sajnos - az egyes kerítésszakaszok elhasználódtak, vagy ellopták, megrongálták őket. Mivel a temető közvetlenül határos a Mecsek egyik legnagyobb összefüggő erdőjével, így a környezetében honos hazai nagyvadak (gímszarvas, vaddisznó, őz) jelenléte folyamatos volt a területen. A nagyvadállomány, gátló akadály híján rendszeresen behatolt a temető területére, elfogyasztotta, lelegelte a sírokon elhelyezett virágokat, feltúrta az üresen álló földterületeket.

A BIOKOM Nkft. már a Pécsi Temetkezési Kft. 2015-ös beolvadása után igyekezett orvosolni a problémát, ám az üzemeltetési források akkor nem tették lehetővé, hogy eredményesen távol lehessen tartani a vadakat a temetőből. A városüzemeltetési cég természetesen napirenden tartotta a projektet. Miután a régi kerítés ebben az állapotában nem volt javítható és karbantartható, ezért mindenképpen egy új lehatároló elem létesítését szerették volna megvalósítani a szakemberek.

Több megoldás is szóba került a felújítási és rekonstrukciós ütemtervben, így a sírkert betonlapokkal való lekerítése, a hagyományos fonott kerítés, a ponthegesztett kerítés, illetve a vadhálós kerítés felállítása is opció volt a tervezésnél. A BIOKOM Nkft.-nél végül ez utóbbi mellett döntöttek, amely önerős beruházással és vállalkozói kivitelezéssel közel négy millió (3,05 millió FT+ÁFA) forintba került.