Új módszerek a varjak zavaró jelenlétének visszaszorítására

2024. szeptember 3. 09:18 2024. szept. 3. 09:18

Az elmúlt években egyes városrészekben jelentős bosszúságot okoztak a varjak, amelyek hangosak, bepiszkítják a járdákat és a parkoló autókat, valamint szétszórják a szemetet a hulladéktároló edények környékén. Mivel a varjak törvény által védett madarak, elpusztításuk, károsításuk és a költési időszakban történő zavarásuk szigorúan tilos, az Önkormányzat és a BIOKOM Nkft. új, humánus módszereket vezet be jelenlétük visszaszorítása érdekében - írja a lapunknak megküldött sajtóközleményében a BIOKOM Nkft.

Kiemelten sújt a varjak jelenléte egyes kertvárosi lakókörzeteket. Fürj Csabát, a leginkább érintett terület önkormányzati képviselőjét és társaságunkat is sokan keresték meg a problémával. Fürj Csaba ezért egyeztetést kezdeményezett a BIOKOM NKft-vel, és határozott lépéseket kért társaságunktól. Ezek bizonyos elemeit ő maga finanszírozza képviselői keretéből.

A Magyar Madártani Egyesülettel folytatott egyeztetések nyomán javaslat született a varjúpopuláció visszaszorítására azzal, hogy megszüntessék a hulladékgyűjtő edényekből elérhető táplálékforrásokat. Ennek érdekében a BIOKOM felmérte a társasházi hulladékgyűjtő edények állapotát és kapcsolatba lépett a társasházakkal azok zárhatóvá tétele érdekében.

Ennek eredményként Társaságunk 2023-ban 94 db, 2024-ben pedig további 35 db edényt javított meg, míg 2023-ban 45 db, 2024-ben pedig 18 db új edényt helyeztek ki a varjúkolóniák által érintett városrészeken. Talán ennek is köszönhetően a Madártani Egyesület 2024-es felmérése szerint a pécsi varjúállomány 3,7%-kal csökkent az előző évhez képest.

A fentiek folytatásaként az idei évben új módszerekkel próbálkozunk a varjak zavaró tevékenységének csökkentése érdekében.

A varjak kevés természetes ellensége közé tartoznak a ragadozómadarak. A BIOKOM szerződést kötött és bejárást tartott a feladatot végző solymásszal, aki szeptembertől februárig, azaz a költési időszakig végzi majd a varjak riasztását.

A Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályával, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságával és a kertvárosi körzet önkormányzati képviselőjével egyeztetve a varjak számára olyan fészkelőhelyeket alakítunk ki, ahol kevésbé zavaró a jelenlétük. A BIOKOM szakemberei olyan területeket keresnek és alakítanak ki, mint például Tüskésrét vagy a városi csemetekert melletti nyárfás, ahol a varjak szívesen költenek. Ezeken a területeken elvégzik az aljnövényzet ritkítását, a fák metszését, valamint odúkat és fészkeket helyeznek ki.

A lakosság számára is lehetőséget biztosítunk, hogy közvetlenül jelezzék a varjakkal kapcsolatos észrevételeiket: a biokom.hu oldalon, szintén a kertvárosi képviselő, Fürj Csaba kezdeményezésére hamarosan elérhető lesz egy „varjú bejelentő felület”.

Ezekkel az intézkedésekkel az a célunk, hogy a varjak lakosságot zavaró tevékenységét minimalizáljuk, miközben tiszteletben tartjuk természetvédelmi értéküket.