Újabb álhírgyűjteménnyel jelentkezett a Pécs Jövője Frakciószövetség

2023. július 11. 08:59 2023. júl. 11. 08:59

A szakmai szempontokat sutba dobva építgette szorgosan a helyi NER-cselédmédia a valósággal köszönőviszonyban sem lévő alternatív városképét. Serény munkájuk eredményeként olyan sok álhír látott napvilágot, hogy ezúttal is csak a legégbekiáltóbbakat tudjuk felsorolni. Lássuk, mivel örvendeztette meg a lakájmédia az egyre fogyatkozó pécsi olvasótáborát az elmúlt hetekben - közölte sajtóközleményében a várost vezető, Pécs Jövője Frakciószövetség.

A közlemény:

1. Színlelt tudatlanság

„Végre!” Ebben a körítésben számolt be az éppen aktuális szúnyoggyérítésről a buborékmentes NER-portál, azt a látszatot keltve, mintha addig semmi sem történt volna „szúnyog-fronton” a városban.

A valóság ezzel szemben az, hogy mire az említett, központi irtás megkezdődött, addigra az önkormányzat – önszorgalomból, mivel a szúnyogirtás évek óta a Fidesz-kormány által felügyelt katasztrófavédelem feladata – már végeztetett a rovarok kikelését megelőző biológiai gyérítést az egyetemi konzorciumi partner javaslatára, és több alkalommal teljes városrészeket érintő földi kémiai irtást is. Ezek egy részéről ráadásul maga a szoftpropi NER-portál is hírt adott korábban.

2. Brutális öngól

Ugyanez a csapat a weboldalukon is reklámozó hirdetőbe szállt bele páros lábbal. Miközben egyik cikkük a Tüke Busz Zrt. toborzási kampányának biztosított felületet, egy másik iromány ugyanezt a kampányt ekézte, azt a szakszerezeti vezető véleményére hagyatkozva „amatőrnek” minősítve.

A valóság ezzel szemben az, hogy a pécsi közösségi közlekedést végző cég igyekszik mindent megtenni a teljes ágazatot Európa-szerte sújtó, brutális sofőrhiány megoldásáért. Az már, persze, a szakszervezet vezetőjének lesz a dolga, hogy a tagság számára elmagyarázza, miért támadja a toborzó kampányt ahelyett, hogy segítené a cég törekvését, ami az új sofőrök bevonzásával a jelenlegi munkavállalók terheit csökkentené, így főként az ő érdekeiket szolgálja.

3. Korlátolt híd

Nagyot futott a megyei híroldal is, amikor rohadást, elhanyagoltságot és gazdátlanságot vizionált ott, ahol erről szó sincs, a havihegyi panoráma-sétányon. Érdekes módon a szöveg fotója (a frissen festett korlátról) éppen ennek ellenkezőjét támasztja alá, nem véletlenül.

A valóság ugyanis a lap állításaival szemben az, hogy a sétány fa szerkezeti elemeit éppen június végén kezelte és festette le a vállalkozó, a vele kötött szerződésben rögzített garancia keretében. A pécsi önkormányzat – és cége, a BIOKOM - tehát nemcsak felújította a sétányt, hanem annak további állagmegóvására garanciát is kikötött, amit szükség esetén nem habozott érvényesíteni. Mi ezt nem hanyagságnak, inkább gondos gazda-szemléletnek neveznénk.

4. Mese, parkkal

Fentiek fényében különösen érdekes az a sajátos tudósítás, amit a megyei hírportál a pécsi önkormányzatnak a Vidámpark helyén létesítendő Mesepark építéséról szóló sajtótájékoztatójáról tett közzé. Ebből éppenséggel pont az maradt ki, hogy a sajtótájékoztatót a pécsi polgármester és a munkát végző BIOKOM igazgatója tartotta. A lap csak a fejlesztés alapjául szolgáló mesék szerzőjét szólaltatta meg, és az irományból nem derül ki, hogy az egész ötlet a pécsi önkormányzat beruházása.

A valóság ezzel szemben az, hogy a Mesepark kialakítását a mecseki fejlesztéseket szívén viselő pécsi városvezetés kezdeményezte. Azért, hogy a régóta kallódó, és az előző, Fidesz-ÖPE vezetésű önkormányzat által elhanyagolt mecseki szégyenfoltot eltüntesse, egyúttal újabb attrakcióval adja azt vissza a pécsieknek.

5. Elhallgatás

Az előbbiekből láthattuk, milyen aktívan foglalkoztatta a helyi lakájfirkászokat Pécs besározása. Számos további pécsi hír feldolgozását azonban kifelejtették munkájukból. A kizárólag NER-médiát olvasók így a pécsi önkormányzat olyan kezdeményezéseiről sem értesülhettek, ami pártállástól függetlenül a pécsiek gyarapodását eredményezi.

Ilyen az ötletbeadási szakaszában lévő közösségi költségvetés, amelynek keretében július 23-ig a várost élhetőbbé tévő javaslatokat várunk, és amelyek megvalósításáról szintén a pécsiek dönthetnek majd. De ilyen a hirdi közösségi ház építése is, ami egy teljes városrész évtizedek óta megoldatlan, a Fidesz-ÖPE-érában is csak halogatott problémájára nyújt megoldást.

 

Annak eldöntését, hogy vajon ezek a programok, vagy azok elhallgatása szolgálja jobban a pécsiek érdekét, az olvasókra bízzuk.

 

Forrás: Pécs Jövője Frakciószövetség