Uniós forrásból újítanák fel pécsi önkormányzat a Centrum parkolót

2019. szeptember 10. 08:58 2019. szept. 10. 08:58

A pécsi önkormányzat uniós forrásból újítaná meg és építené át a Centrum parkolót, valamint a volt Ifjúsági Házat. Az utóbbi résznél már történt szerződéskötés, az újabb közbeszerzés a Centrum parkoló rendbetételére lett kiírva, a jelentkezési határidő október 17-ig van nyitva. 

Két közbeszerzést is kiírt a pécsi önkormányzat a volt Ifjúsági Ház és a Centrum parkoló fel- és megújítására. 

Az első közbeszerzést - mely a "TOP-6.3.2-15-PC1-2016-00007 – Ifjúsági ház és Centrum parkoló fejlesztése” címmel fut -, még tavaly október 19-én írták ki, végül több helyesbítés után csak idén szeptember harmadikán sikerült megkötni a szerződést a nyertes ajánlattevő a Baranyai-Házépítő Építőipari és Szolgáltató Kft-vel (amely az S és P 2004 Kft-vel közösen adta be az ajánlatot) 719,7 millió forintos értékben az Egységes Közbeszerzési Értesítő (EKR) adatai szerint. Ebből a pénzből az Ifjúsági Ház átépítésenek kiviteli terveit és magát a munkálatokat kell elvégezni.

A Közbeszerzési Értesítőben szeptember 9-én megjelent közzététel szerint az újabb közbeszerzés a "Centrum parkoló fejlesztése TOP-6.3.2-16-PC1-2016" címmel fut erre október 17-ig lehet jelentkezni. Ennél a közbeszerzésnél az is szerepel, hogy a "rendelkezésre álló fedezet alacsonyabb mértékű, AK (ajánlatkérő - a szerk.) a fedezet biztosítása érdekében további támogatásra vonatkozó igényt kíván benyújtani. Amennyiben AK a támogatást nem vagy az igényeltnél kisebb összegben kapja meg, azt olyan körülménynek kell tekinteni, amely miatt az eljárást eredménytelenné nyilváníthatja (...)."

A tervek szerint a Centrum parkolóban - amelynek felülete leginkább sóderrel van fedve, a közvilágítás és a csapadékelvezetés hiányos, a helyi önkormányzati rendeletben előírt olajfogó műtárgyakkal sem rendelkezik, ráadásul a zöldfelület sem megfelelő - az alábbi átépítéseket kellene elvégezni a kiviteli terv elkészítése mellett:

a jelenlegi parkolóhelyek számának bővítése
- a parkolók szilárd burkolattal való ellátása
- a parkolók csapadékvízelvezetésének megoldása, olajfogó műtárgy beépítése
- sorompós parkolási rendszer kialakítása
- növénytelepítés a parkolóhelyek környezetében, amely csökkenti a városi hősziget kialakulását.

A tervek szerint 115 fát ültetnek el a területen, három olajfogó műtárgyat, egy 50 köbméteres csapadékvíz tározót, valamint 55 köztéri világítási lámpatestet  is ki kell építeni majd. A területre 4 sorompós, 3 parkolóautomatás rendszert is ki kell építeni. Ráadásul a majdani kivitelezőnek a parkolótól északra fekvő, és a beruházásban érintett területen "megelőző feltárásokat szükséges elvégezni, majd a feltárt területen található régészeti objektumok védelme érdekében a régészeti szakfeladatok ellátására jogosult szervvel, továbbá a megrendelővel és a tendertervi előírásokkal összhangban szükséges elkészítenie a végleges kiviteli terveket."

Az elképzelések szerint két ütemben kell végrehajtani a beruházást, először az Ifjúsági Ház és a Kereskedők háza előtti területeken kell kialakítani a parkolókat - ekkor a Centrum parkolónak működnie kell -, majd a második ütemben magát a Centrum parkolót kell átalakítani. 

A pécsi önkormányzat egyébként a májusi EP-választás előtt belengetett talált 4,7 milliárd forintból - amit gyorsan el is költöttek - 100 millió forintot szánt a Centrum parkoló és környezetének rendbetételére.

Forrás: Pécsi STOP