Üzemcsarnok lesz az Árpád gimi felújítására szánt pénz egy részéből

2018. november 27. 11:22 2018. nov. 27. 11:22

Üzemcsarnok építésére költi az Árpád gimi felújításra szánt pénz egy részét a pécsi önkormányzat Hogy lesz-e máshonnan forrás a munkára, arról mélyen hallgat a városháza. A máshová áttett tanulók miatt elég nagy zsúfoltság van több iskolában is.

Iskolafelújítás helyett üzemcsarnok

A Zoom.hu cikke szerint üzemcsarnok építésére költ a pécsi városháza 278 millió forontot abból a pénzből, amelyet eredetileg a rendkívül leromlott állapotú - és ezért ebben a tanévben ki sem nyitott - Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola felújítására szántak.

A cikk szerint 400 milliós uniós forrás mellett félmilliárd forintos hazai forrás is rendelkezésre állt a felújításra, ám az építőipari drágulás miatt még körülbelül 400 millió kellett volna a munkára.

A tankerület a városházára mutogat, amelyik meg hallgat

A 278 millió forintos átcsoportosításra a legutóbbi közgyűlésen bólintott rá a fideszes többségű önkormányzat. Gulyás Emil MSZP-s képviselő kérdésére, miszerint tudja-e pótolni a forráshiányos önkormányzat a felújításra szánt összegből kivett pénzt, nem tudott válaszolni Páva Zsolt polgármester. Később egy közmeghallgatáson is felmerült a kérdés Gulyástól, de ott sem született érdemi válasz - írja a lap.

A Zoom.hu is megkereste a városházát, ők sem kaptak választ az ügyben, mint ahogy Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője sem. Nagy a lapnak elmondta, hiába kértek ők is információt az iskola sorsáról, nem kaptak - ráadásul még az érdekegyeztető fórumból is kitették őket már korábban.

A lap megkereste a pécsi tankerületet is (amelyet Páva Péter, Páva Zsolt testvére vezet), ám a felújítás kapcsán a tankerület visszautalta a válaszadás lehetőségét az önkormányzatnak, mint tulajdonosnak. A tankerület azon kérdéséeket is válasz nélkül hagyta, amelyek arra vonatkoztatak, hogy sikerült-e a tankerületnek a kormánnyal egyeztetnie - erről ugyanis maga a Pécsi Tankerületi Központ adott ki korábban közleményt.

Nagy a zsúfoltság az áthelyezett tanulók miatt a fogadó intézményekben

A Zoom.hu úgy értesült, hogy a bezárt intézményből más iskolákba áthelyezett plusz tanulólétszám több helyen is problémákat okoz.

A lap információi szerint "a Nevelési Központban található kollégium tanulószobáját használják tanteremként. A menzát is felkészületlenül érte a tömeg, alig tudnak annyi ételt kiadni a szünetben, hogy mindenki időben megebédeljen."

Egy neve elhallgatását kérő pedagógus a lapnak elmondta,

"attól tartanak, hogy egyszerűen beszántják majd az iskolát, hiszen ki íratná be a gyermekét egy olyan intézménybe, amelynek épülete sincs. Még ha valami csoda folytán találnának is pénzt és kivitelezőt a felújításra, akkor is könnyen kieshet két évfolyam, ami akár az iskola végét jelentheti"

- olvasható a cikkben.